hirdetés

Nem kegyelmezett a felelőtlen szülőknek a bíróság, akik éhen és szomjan hagyták magukra gyermekeiket télvíz idején. A szülők a börtönbüntetés mellett elvesztették jogukat a gyermekek nevelése felett is, azaz elvették mind a nyolc gyermeket tőlük a hatóságok.  A gyermekeket is verő szülők három év nyolc hónap, illetve másfél év börtön büntetést kaptak.

tanya

A Szegedi Járásbíróság 3 év 8 hónap, illetve másfél év büntetést szabott ki arra a házaspárra, akik még 2012 telén magukra hagyták nyolc gyermeküket. A pár se enni-, se innivalót nem hagyott a tanyán, és a gyerekek fűtetlen helyen sanyarogtak, amíg a rendőrök rájuk nem bukkantak.  A bíróság mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette.

A 37 éves férfi húsz éve élt együtt két évvel fiatalabb feleségével, 1998 óta tíz gyerekük született. Kapcsolatuk már az első fiú megszületése után megromlott. A részeges férfi rendszeresen verte feleségét és a gyerekeket is – egyikük fejét például egyszer azért verte a falba, mert enni kért –, elfordult, hogy a nő egy nap alatt háromszor hívta ki a rendőröket férje miatt tanyájukhoz.

Egyiküknek sem volt állása, alkalmi munkából éltek. 2012 decemberében több órára felügyelet nélkül hagyták nyolc gyereküket: a lakásban nem volt élelem, és a helyszínre érkező rendőrök szerint, bár a környéken akkora volt hó volt, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a tanyát, a gyerekek a fűtetlen lakásban rövidnadrágban és mezítláb voltak.

A bíróság kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat, és az apa esetében elrendelte egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélet ellen a vádlottak és a védők fellebbezést jelentettek be, azaz nem jogerős.

(Fotó: illusztráció)