hirdetés

Börtönbe ment a tárgyalóteremből Martfű volt jegyző asszonya, aki polgármesterek nevében kért és kapott súlyos milliókat különféle építőipari cégektől, amelyek rendre sikeresen pályáztak. Többrendbeli hivatali visszaélés és vesztegetés miatt 6 évet és pénzbüntetést kapott B.Edit. Az ítélet jogerős.

martfű

A vádirat szerint 2011 januárjában Martfű önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút egy szakaszának megépítésére. A pályázat kiírása előtt – 2010 decemberében – a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon egy olyan kivitelezőt, aki a győzelemért cserébe a munkadíj egy részét visszaadja neki.
Találtak erre a „feladatra alkalmas” kft.-t. A jegyző a munkadíj öt százalékát, két millió forintot kapott meg a cégvezetőtől. Azt állította, a pénz nem neki kell, azt a három érintett település polgármestere között kell szétosztania.
A jegyző 2011 januárjában újból megkereste a cégvezetőt, egy csatornaberuházás miatt. Akkor 1,5 milliót kért és kapott.
Egy útépítő konzorciumtól pedig 3 millió forintot kért azért, hogy az üzembe helyezési eljáráson „mindent rendben találjanak.”Az ügyészség ebben az esetben nem tudta megállapítani, hogy átadták-e a pénzt, a főutat mindenesetre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át.
A Martfűn felmentett jegyzőt 2013 tavaszán – pályázat alapján – Rákócziújfalu jegyzőjévé nevezték ki, azóta ott dolgozik. Papp János, a település újraválasztott független polgármestere az MTI-nek szerdán azt mondta, amint megkapják a bíróság írásbeli ítéletét, megszüntetik B. Edith munkaviszonyát. Az eljárás lezárásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és nagyon sajnálja, hogy a „hivatalt rendbe tevő, kiváló szakembertől” meg kell válniuk.