hirdetés

Blama: Hibás a törvény
2014-05-27 11:40

Komoly zűr és zavar van a Parlament gépezetében. Már a Legfőbb Ügyészség is aggódik, és kérleli a politikusokat, mert kiderült a Fideszes törvénygyárban komoly hibák vannak. A jelenleg hatályos Btk.-ban a hálapénz büntethetőségére és annak hiányára utaló sorok is vannak, azaz rossz a törvény és így nem lehet felelősségre vonni senkit. Az ügyészség figyelmét a rezidensszövetség hívta fel a problémára.

Jogszabály-módosítást kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, mert a hálapénz elfogadása miatt felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű – írta  közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség elemezte a Magyar Rezidens Szövetség megkeresésében felvázolt jogi problémát és arra a következtetésre jutott, hogy a Büntető Törvénykönyv értelmezése során markáns jogi érvek szólnak a büntetőjogi felelősség megállapítása és annak hiánya mellett is.

A tényállás jelenlegi megfogalmazása – miután az a felelősség kérdésében egymással ellentétes értelmezésnek ad teret – nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság követelményét, ezért a Legfőbb Ügyészség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál annak módosítását kezdeményezte.