hirdetés

Beparázott a Munkácsy Alapítvány elnöke és már el is határolódik a főtitkár beszólásától, amit az állmnak tett. MIndez érthető Rákay Philip félti a tévés székét. Tény kérdése, hogy az tévés vezért hosszú évekig a Munkácsy Alapitvány tartotta el, s míg nagyember nem lett még ő is nagy Munkácsy rajongó volt. Most azonban már más a helyzet úgy tűnik.

Rakay_philip

 

A Munkácsy Alapítvány beszólt az államnak, hogy nem sikerült itthon tartani egy neves magyar művész festményét. Rákay Philip kuratóriumi elnök nem sokkal később azt mondta, nem tudott a közleményről, és nem ért egyet azzal. Nem ért egyet a Munkácsy Alapítvány nevében a trilógia Kanadába szállításáról hétfőn kiadott nyilatkozat hangvételével és annak bizonyos állításaival az alapítvány kuratóriumának elnöke, Rákay Philip, aki erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

„A közleményt az alapítvány titkára adta ki a kuratórium és a kuratórium elnökének tudta és beleegyezése nélkül. A kuratórium elnökeként sem a kiadott nyilatkozat hangvételével, sem bizonyos állításokkal nem értek egyet” – olvasható a tájékoztatóban.

Rákay Philip emlékeztetett arra, hogy a Munkácsy Alapítvány az elmúlt években rengeteget tett a festőfejedelem életművének népszerűsítéséért, komoly erőfeszítéseket téve Munkács Mihály fő művének Magyarországon tartásában.
„Nagyon sajnáljuk, hogy minden törekvés ellenére – egyelőre – nem sikerült a magyar államnak megnyugtatóan rendeznie a Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota című, emblematikus festmények állami tulajdonba vételét. Ám továbbra is bízunk abban, hogy e páratlan, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, katartikus alkotások egyben tartása hamarosan mégis valósággá válhat” – írta a kuratórium elnöke, hozzátéve, hogy ez minden képzőművészetért rajongó, Munkácsy nagyságát tisztelő magyar ember érdeke.

Rákay Philip szerint éppen ezért érthetőek a képek sorsával kapcsolatos felfokozott indulatok, „ám a Munkácsy Alapítvány elnökeként úgy látom, a festőgéniusz fő művének itthon tartását célzó további tárgyalások higgadt megfontoltságot és némi türelmet követelnek”.