hirdetés

Ismét megtelt a Vas utca, ahol több ezer tüntető jelent meg. Az eseményen részt vett Bródy János és Iványi Gábor lelkész is, aki bátornak nevezte az SZFE hallgatóit , akik kiálltak a szabdságukért mert a hatalom üldözni fogja őket. Úgy tűnik valami komoly kezdődött el Magyarországon, úgy tűnik sokan vágynak az igazi szabadságra és demokráciára.

Az Iványi Gábor által alapított Oltalom Karitatív Egyesület szervezett péntek este fél hatra tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé.

A kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SZFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is! Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!

Bár sok újságíró szerint pár százan voltak a 90 -es évek elötti demokráciát követelő tüntetések hangulatát idézve, szerintük volt ott több ezer ember is, hisz a Vas utca fullra megtelt. Ezt fotók is bizonyítják.
Miután Bródy János dalokat adott elő, az első felszólaló, Iványi Gábor lelkész arról beszélt, hogy az SZFE diákjai valódi kockázatot vállaltak, amikor kiálltak a szabadságukért. Szerinte bátor a hallgatók kiállása, mert a hatalom haragjára egészen biztosan számíthatnak.

A lelkész megjegyezte, hogy diákok és mesterek egyaránt kiálltak az SZFE-ért, utóbbiak azzal, hogy nem vállalták tovább az oktatást, mert nem akarják, hogy beleszóljanak a munkájukba. És ugyan sokan kiálltak az SZFE mellett, de Iványi megjegyezte ,hogy az akadémikusok, az egyetemek, a Magyar Rektori Konferencia viszont egyenlőre hallgat.

Pókhálós csend van, de ezt a csendet ennek a közösségnek meg kell törni! – fogalmazott Iványi Gábor, lelkész.

A lelkész szerint színházat játszanak a politikusok, az ellenzékiek is, és azt nézik, hogyan harsoghatnák túl a másik oldalt. A politikusok nem hoznak szerinte valódi áldozatot, csak az egymás elleni játszmákra koncentrálnak.

Ébresztőt fújtatok a politikusoknak, hogy valódi áldozatot kell hozni – mondta az SZFE-seknek Iványi.

Iványi Gábor a rendszerváltás emblematikus alakja volt, politizált is egy darabig, amíg rá nem jött a politikusok csak színészkednek és saját érdekeiket tartják a legfontosabbnak.

Iványi igazi, demokrata, liberális gondolkodású ember, aki a diktatúrát sosem kedvelte, hitta rendszerváltásban, egy darabig, és mindig is az elesettek érdekeit védte és sosem volt megalkuvó.

Éppen ezért érthető, hogy bár az Orbán család jó barátja volt, sőt ő keresztelte meg a miniszterelnök gyerekeit is, de ő nem hízelgett sosem, nem kért semmit sem a miniszterelnöktől soha és, ha kellett kritizálta is Orbán Viktor döntéseit. Azonban sosem volt sértő véleménye vele szemben. Iványi cserébe komoly háborúba és üldöztetésbe keveredett.

A Fidesz kormány ugyanis az Iványi Egyházat törölte a támogatott egyházak sorából. Az állami támogatásoktól így elesett.

Most pedig a lelkész által alapított iskolák , óvodák működése került végveszélybe, mert az EMMI megvonta ezektől is a támogatást miközben a katolikus iskolák támogatását növelték. Fura.

Iványi intézményei mind mind hátrányos településeken működnek és sikert sikerre halmoznak, hisz a gyerekek mind elvégzik a nyolc osztályt, és tanulnak tovább sokféle szakmát. ez pedig siker. Arról nem beszélve, hogy reményt kapnak egy szebb élethez. Azaz nem bűnözők lesznek.

Mi úgy véljük már az is megtiszteltetés volt és komoly jel, hogy a SZEF-esek tüntetésén ott volt a magyar rendszerváltás egyik leg emblematikusabb és hiteles alakja.

( Cs.T.-T.E. )