hirdetés

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádat emelta 22 éves férfi ellen, aki egy autóval a tömegbe akart hajtani a Balaton partján, miközben társa a nyári Európa-bajnokság egyik mérkőzése idején bombát robbantott volna a Puskás Arénánál – közölte a Fővárosi Főügyészség.A kecskeméti egyetemista ügyvédje szerint barokkos túlzások vannak a közleményben és ügyfelének soha nem volt ártó szándéka.

 

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában vette fel az iszlám vallást egy budapesti mecsetben, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett, amelynek esküvel hűséget is fogadott, mégpedig úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, kitette a szobája falára, majd elmondta az erre a célra megszerzett angol nyelvű szöveget.

A vádlott tudatosan, iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett az interneten, majd letöltötte ezeket, valamint 2021 márciusa és májusa között több emberrel is beszélgetett terrorcselekmények elkövetéséről az online térben.

A férfi egy szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján elkezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését – írják a közleményben, hozzátéve, hogy ehhez egy távirányítót meg is rendelt egy webáruházból.

A főügyészség anyagából kiderül, hogy a vádlott megállapodott az egyik beszélgetőpartnerével, hogy „egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet, úgyhogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el bombamerényletet”.

Megkerestük a vádlott egyetemista ügyvédjét is dr.Jován Lászlót, aki értesült a vádemelésről de a vádiratot még nem látták.

Barokkos túlzás az ami a közleményben áll, bár nem ismerjük a pontos vádiratot. Nincs semmiféle bizonyíték arra, amit írt az ügyészség. Soha nem volt semmilyen társa ügyfelemnek. Azt pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy ügyfelemnek soha nem volt semmilyen ártó szándéka – mondta az Esti Újságnak Dr.Jován László.

( Cs.T.-Predrag Martity)