hirdetés

A volt igazságügyi miniszter, Bárándy Péter szerint drámai lenne, ha az ügyészség bűnöket leplezne el. Az ügyészségbe vetett hit sajnos megingott, ami nagy baj. 

dr.-Bárándy-Péter

A tettenérés előtti pillanatban leállították az akciót, így nincs korpusz, azaz kézzelfogható bizonyíték Mengyi Roland fideszes honatya ellen.

A diszkókiirály Vizovicki állítólag megígérte Kubatovnak, hogy bemárt nem fideszeseket, ha hazamehet az előzetesből. Az ügyészség viszont nem találja azt a levelet, amit Kubatov Fidesz-alelnök kapott a súlyos ügyekben vádlott Vizótól. Kínos.

A NAV-tól kiszivárgott, hogy lehallgatják Mengyi beszélgetéseit. Mennyi az esélye annak, hogy kiderülhet az igazság? Az ATV Egyenes Beszéd Ráadás műsorában Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert kérdezték, aki elmondta, hogyha jól működik az ügyészség, akkor ilyen jegyzőkönyvek nem szoktak a nyilvánosságban kószálni. Jól megszabott útja van az ilyen jegyzőkönyveknek.

Bárándy szerint a NAV munkatársainak maximum tájékoztatnia kell az ügyészséget, de nem kell engedélyt kérniük. Az ügyészségnek viszont a nyomozási folyamatban teljes szabadsága van, azaz beavatkozhat, leállíthat, pótnyomozást rendelhet el, és így tovább.
Bárándy Péter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha egy ilyen óriási hatalmú szervezet elveszíti a közbizalmat, akkor nagyon nagy baj van. Ha felmerülhet, hogy bármilyen ügy eltussolásában részt vettek, az felmérhetetlen következményekkel járhat a jogállamba vetett hit megingása miatt.

A Vizoviczki-ügyben is az a különös, hogy nem eldönthető: a politikus vagy az ügyészség nem mond igazat. Márpedig normális esetben a közvéleményben nem merülhet fel a kétség abban, hogy az ügyészség betartja a törvényt, vagyis nem hazudik.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet-e mondani, hogy az ügyészségen mindenért Polt Péter felel, Bárándy röviden válaszolt, hogy igen.

– Minden ügyészek legfőbb ura a legfőbb ügyész, ennek a szervezetnek ez a sajátossága, ezért lehet kimondani, hogy igen. Az ügyészség helyzete azonban alkotmányosan is tisztázatlan, mert a legfőbb ügyész csak a mindenhatónak felel. Beszámol, de nem vonható kérdőre. Ezért a legfőbb ügyész kinevezéséről konszenzusra kellene jutnia a társadalomnak. Polt Péterről viszont úgy gondolja a magyar társadalom, hogy politizál, és ez nagy baj – mondta Bárándy.

(Fotó: szoli.eu)