hirdetés

Bár nagyon bízott benne, nem engedélyezték az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyetlenegy élő elkövetőjének, akit húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítéltek, hogy feltételes szabadságra bocsátsák. A Szegedi Járásbíróság büntetés-végrehajtási bírója úgy látta jónak, ha Bene továbbra is a rácsok mögött marad.

Szeged Csillag börtön rabok kapcsolat tartása a külvilággal. Képen: Bene Zoltán fogvatartott. Fotó: Karnok CsabaAz elítélt és védője fellebbezést jelentett be, így a megismételt elsőfokú eljárásban meghozott végzés nem jogerős. Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

Márciusban a korábban eljáró büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet az életfogytig tartó fegyházbüntetésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta, a végzést azonban a másodfokon eljáró törvényszék hatályon kívül helyezte. A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság értékelte az elítélt meghallgatásán előadottakat, a büntetés-végrehajtási intézet – a feltételes szabadságra bocsátást nem javasló – előterjesztését, valamint a komplex, igazságügyi pszichológus bevonásával készült szakértői véleményt is.

A vélemény szerint az elítélt esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, tekintettel arra, hogy személyiségszerkezetében nem következett be olyan mértékű változás, amely alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni. A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2017-ben újra megvizsgálja.

(Forrás: Délmagyar, fotó: egyperceskrimi.blog)