hirdetés

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal  hortobágyi legelőpályázatokról készült jelentéséből kiderül, hogy a pályázatokon a valódi állattartók helyett előre kijelölt szereplők nyertek, akik a nem létező állatállományukat csak a pályázat idejére bérelték, és azóta sem végeznek semmilyen érdemi mezőgazdasági tevékenységet. Több ügy vége rendőrségi feljelentés lett, amelyet az MSZP tett, de igen lassan haladnak az ügyek. Gőgös Zoltán pedig nem érti, a KEHI, ha ilyen megállapításokra jutott, akkor miért nem fordult az igazságszolgáltatáshoz vagy a rendőrséghez.

hortobágyi szürkemarha

A KEHI vizsgálati jegyzőkönyv tartalmát az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán hozta nyilvánosságra, miután a földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor beperelte, a bíróság pedig elérhetővé tette számára a jelentést. Szerinte ez egy vádirat a Fidesz földlopása ellen, arról szól, hogyan lopják el Orbán emberei az európai uniós pénzeket a földeken keresztül.

A földlopással kapcsolatban eddig már több feljelentést is tett az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, de a nyomozás minden esetben rendkívül vontatottan halad. Azt sem érti, hogy a KEHI miért nem tett feljelentést az általuk feltárt nyilvánvaló bűncselekmények miatt.

Hiába látszik, hogy a földeket felveri a gaz, és nincs semmilyen legeltetés, a pályázatokon nyertes állítólagos gazdálkodókat a minisztérium még ellenőrizni sem hajlandó.

Ugyancsak felháborítónak tartja Gőgös, hogy a Miniszterelnökség agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatainak nyerteseit is irányított pontozással, az összes foglalkoztató ágazatot kihagyva jelölték ki. Egy fillért sem kapnak a tejelő tehenészetek, a hízómarha- és juhtartók, a szőlő-és gyümölcsültetvények (ez utóbbi különösen Bács-Kiskun megyében tetten érhető). Az ő támogatásuk helyett trükkös számításokkal adtak pénzt azokra a fideszes haverok által használt horizontális szántóterületekre, amelyeknek sem foglalkoztatási, sem pedig környezetgazdálkodási jelentőségük nincs.

Különösen árulkodó a képviselő szerint, hogy míg a horizontális szántók esetében már 50 százalékos eredménnyel lehetett nyerni, addig a többi ágazatnál – például a gyepterületeknél, szőlő- és gyümölcsültetvényeknél – a 70 százalékos eredmény sem volt elég az eredményes pályázathoz.

Az MSZP követeli, hogy a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség vizsgálja felül az AKG pályázatokat és vonja vissza a minden szakmai alapot nélkülöző döntéseket. A szocialista párt azon a véleményen van, hogy erre a jövedelemkiegészítésre azok jogosultak, akik hozzájárulnak a vidéki foglalkoztatáshoz és a magyar gazdaság fejlődéséhez.