hirdetés

Tiszta Amerika. Verekedés, dulakodás, üvegtörés, azaz komoly balhé tört ki a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermében. Erre nem nagyon volt példa az elmúlt két évtizedben, vagy nem lehetett hallani róla. Egy régi, 20 évvel ezelőtti gyilkosság vádlottjára támadtak rá egy brutálisan meggyilkolt  hétéves kisfiúnak és az édesanyjának a rokonai. A kegyetlen mészárlás 1996-ban történt. A pert természetesen félbeszakították, a vádlottat visszavitték a börtönbe, a rendbontó rokonok ellen pedig feltehetőleg eljárás indul majd.

verekedés bírósági

A botrányos bírósági tárgyalást a HVG rögzítette. Egy húsz évvel ezelőtti gyilkosság tárgyalása zajlott volna a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermében, amit azonban egy kisebbfajta verekedés és botrány szakított félbe. A tárgyaláson egy 7 éves kisfiú és az édesanyja meggyilkolásáról volt szó, a vádlott pedig 18 évig bujkált, tavaly februárban adták ki a magyar hatóságoknak.

A tárgyalást egy kisebb tárgyalóteremben tartották, a gyilkossággal vádolt férfit, a most 42 éves Matar Boulos Azizt pedig egyetlen büntetés-végrehajtási őr kísérte, hisz semmi előjele nem volt annak, hogy botrány készülődik. A tárgyaláson a meggyilkolt kisgyermek apja elvesztette a türelmét, és szitkozódva nekiesett a férfinak, akit gyermekének és feleségének meggyilkolásával vádolnak. Eközben a hallgatóság soraiból egy fiatal férfi tarkón ütötte tiszta erőből a megbilincselt vádlottat. A bv-s őr közbelépett, és megfékezte a további ütlegelést, de csak nagy nehezen állt vissza a rend, a vádlott és a családtagok arabul veszekedtek. A feldúlt fiútestvér kirohant a teremből, és olyan erővel csapta be a tárgyaló előtti ajtót, hogy annak az összes ablaka óriási csörömpöléssel azonnal betört.

A bíró erősítést kért, és hamarosan több őr is érkezett a terembe. A bíró magához hívta az apát, és közölte vele: megérti az indulatait, de ezzel csak azt érték el, hogy el kell halasztani a tárgyalást. A következő tárgyalásra nagyobb tárgyalótermet és komolyabb biztosítást kért a bíró.

A vád szerint agyonverte és halálra szurkálta az áldozatokat a most bántalmazott férfi. 1996 februárjában fogadta be az Újpesten élő család az akkor 22 éves Matar Boulos Azizt, aki Libanonból menekült Magyarországra. A szír családfő és magyar felesége szállást és munkát adott a fiatal férfinak. A férfi a pincében lakott, innen járt dolgozni és itt aludt. Egy hét után viszont valamiért elküldte, valószínűleg összevesztek. A férfi el akarta hagyni az országot és ehhez pénzre volt szüksége, ezért a vád szerint elhatározta, hogy a neki korábban szállást adó családtól akár erőszak útján is pénzt szerez.

A vád szerint Matar a család újpesti házához ment, a konyhából egy kést szerzett, amivel a nappaliban lévő anyára és hétéves kisfiára támadt. Az orvosszakértői vélemények szerint mindkettőjük halálát késszúrások okozták, de mindkettőjüket brutálisan ütlegelték is valamilyen tompa tárggyal, feltehetőleg egy sodrófával.

(Fotó: HVG)