hirdetés

Intenzívebben próbálkoznak a migránsok Szerbiából román területre jutni, majd onnan Magyarország felé folytatni útjukat – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este.

20130320-bakondi-gyorgy-az-orszagos-katasztrofavedelmi3Bakondi György, akit arról kérdezték a műsorban, hogy egy hét alatt 240 határsértőt fogtak el a román hatóságok, úgy fogalmazott: ez a hír azt jelenti, hogy Szerbiából azok a migránsok, akik eddig a magyar határon “kísérleteztek”, kisebb-nagyobb csoportokban, embercsempészek szervezésében “intenzívebben” kezdenek átszökni román területre, és kísérletet tesznek arra, hogy Romániából Magyarország felé folytassák útjukat vonatokon, kamionokban, valamint gyalog, a zöld határon. Jelezte: az a kérdés, hogy a jelenleg “kissé akadozó” szerb-román határőrizeti együttműködés rosszabbodhat-e, mert például ha a szerbek nem veszik vissza a románok által elfogott, Szerbiából érkezett embereket, az egy idő után gondot okozhat Romániában.
Közölte: a román határőrizeti szervek részben már a szerb határon elfogják a “kísérletezőket”, illetve a magyar határ térségében is aktív a román határőrizet, és sok oda érkezőt fognak el.
Rendszeres az információcsere a román határőrizeti szervekkel, és vissza is veszik azokat, akiket a magyar hatóságok fognak el – mondta Bakondi György.

MTI