hirdetés

Rájöttek túl enyhe szankciónálásokat tartalmaz a halászati törvény. A halászati törvényben meghatározott 50 ezer és 500 ezer forint közötti halgazdálkodási bírsághoz képest jóval alacsonyabb bírság-tételeket is tartalmaz az a rendelettervezet, amely szerdán került fel a kormány honlapjára.

horgasz

A halgazdálkodási és halvédelmi bírságról szóló rendelet megalkotására a tavaly elfogadott halászati törvény hatalmazza fel a kormányt.
A tervezet szerint a jogosulatlanul horgászók 10-30 ezer forintos bírságot kapnának, ha nincs állami- vagy pedig turista horgászjegyük. A területi jegy hiánya esetén 20-40 ezer a bírság, és 10 ezer forint a büntetés, ha nincs fogási napló.
A jogosulatlanul halászók magasabb bírságra számíthatnak: az állami halászjegy hiánya 50 ezer, a területi jegy hiánya 30 ezer forint bírságba kerül. A fogási napló hiányáért itt is 10 ezer forint a bírság.
Jóval nagyobb bírság-tételek is szerepelnek a tervezetben. Így például aki engedély nélkül, vagy pedig az engedélytől eltérően használ elektromos eszközt, annak 500 ezer forint a büntetése. Ugyanennyi jár a mérgező- vagy kábító hatású- illetve robbanóanyag alkalmazásáért. 100-500 ezer forint a bírság, ha valaki sorhoroggal, csapóhoroggal vagy hurokvetéssel fog valaki halat.
A halgazdálkodási hatóság több szempont alapján határozza meg a konkrét büntetést. Figyelembe veszik például a kifogott hal mennyiségét, és azt, hogy a szabálysértőt megbírságolták-e már korábban is.