hirdetés

Komoly bajba kerültek az első fokon felmentett hírhedt vörösiszap-per felmentett vádlottjai. A Győri Ítélőtábla ugyanis több kizárt szakértői véleményt is figyelembe vehet. Az Esti Újság úgy tudja, hogyha az NNI által felkért egyik kizárt szakértői véleményt mégis figyelembe venné a bíróság, akkor egészen más ítélet születhetett volna. Értesüléseink szerint a vörösiszap-katasztrófa helyszínére vitte a magyar FBI egyik főnyomozója a szakértőt, és a védelem ezt kifogásolta, amelynek az elsőfokú bíróság helyt adott.   

vörösiszap

Az első fok állítólagos súlyos hibái miatt sokáig úgy volt, hogy az ügyészség esetlegesen újratárgyaltatná a nagy fölháborodást kiváltó vörösiszap-pert. Azonban  ilyen információt az illetékes vádhatóság senkinek sem adott, prózai okok miatt, hisz még nem alakították ki szakmai álláspontjukat az ügyészségen, bár minderről hangzatos beszámolókat írt a kormány kedvenc lapja, a Magyar Idők.

A tragédia, amelynek a büntetőjogi felelőseit egyelőre nem találták meg, 2010-ben történt. Kolontáron, a település közelében átszakadt a MAL Zrt. egyik vörösiszap-tárolójának a gátja. A katasztrófa következtében tíz ember életét vesztette, rengeteg ház összedőlt.

A büntetőperben Bakonyi Zoltánt, a MAL vezérigazgatóját és tizennégy társát állították a Veszprémi Törvényszék elé. A három évig tartó perben első fokon felmentették a vezérigazgatót és a többi vádlottat sem marasztalták el gondatlan közveszélyokozás vétsége és bűntette, valamint környezetkárosítás miatt.

Értesüléseink szerint a magyar FBI által felkért egyik szakértői anyagot mégis figyelembe vehetné  a bíróság, amelyet állítólag azért zártak ki, mert a vörösiszap-katasztrófa helyszínére az egyik főnyomozó vitte a szakértőt egy terepjáróval, hisz mással nem igazán lehetett oda kijutni, akkor komoly bajba kerülhetnének a vádlottak. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla várhatóan az idén ősszel tűzi ki a tárgyalás időpontját, és több kizárt szakértői véleményt is figyelembe fog venni a bíróság.