hirdetés

A 18 év alattiak, akik a harmadik oltást szeretnék felvenni sem regisztrálni nem tudnak, sem oltást nem kapnak a kijelölt oltópontokon. Legalábbis a Bethesda Gyermek klinikán több kamaszt is elküldtek, mondván a harmadik oltást ők még nem kaphatják meg. Így a kormány hangzatos kommunikációja egy oltári nagy kamu.

 

Bár a kormány hangzatosan hirdeti, hogy mindenki felveheti az oltását regisztráció nélkül az oltópontokon, sajnos ez így nem igaz. Sőt oltári nagy kamu.

Szerkesztőségünket több szülő is megkereste, hogy gyermekük, aki még nem múlt el 18 éves az nem kap harmadik oltást. Valóban megnéztük , a 18 év alatti gyerekek regisztrálni sem tudnak harmadik oltásra a kormányzati oldalon.

Az egyik nagymamám sírva panaszolt el, hogy unokák, aki még csak 17 éves iába ment el a Bethesda küórház oltópontjára ott közölték vele nem kaphatja meg a harmadik oltást.

A kórházi oltóponton mondták az unokámnak, hogy a rendelet szerint, harmadik oltást még nem kaphatnak a 18 év alatti gyerekek. Kérdésére, hogy mikor jöhet, hisz fél a vírustól és az iskolájában is sokan betegek azt mondták nem tudják, majd januárban talán. Nos kérdem én akkor a szeretet kormányom miért hazudik ? MIért hirdeti, hogy mindenki menjen uoltakozni megkapja amit akar. Nem értem. A kormány sajnos ezt az apró kis infót valahogy elfelejtette közölni velünk választókkal. Én csalódott vagyok. A gyermekem apja is fel van háborodva. -mondta Éva néni az Esti Újságnak.

Főszerkesztőnk kislánya is hasonlóan pórul járt. Ő sem kapott harmadik oltást.

Fel vagyok háborodva. Sehol nincs, hogy a 17 évesek nem kaphatnak harmadik oltást. A háziorvosunk is elképedve áll az eset előtt. Nem értem miért kell ilyen infót tagadni?  Több szülő is bosszankodott, ahogy én is, a Bethesdában,  hisz aggódunk a családban sajnos van olyan beteg, akinek egy koronavírus fertőzés maga a halál lenne.-mondta Csákány Tibor, főszerkesztő.

A hangzatos kormányzati kommunikáció így hangzik. Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12–17 év közötti fiatal oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, közel ezren pedig a megerősítő harmadik oltást vették fel – derül ki a kormányzati tájékoztató központ közleményéből.

Amennyiben a szülő szeretné 12 és 17 év közötti gyermekét beoltatni, megteheti a most zajló oltási akcióhéten is akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül. Ehhez szükség van a szülői hozzájáruló nyilatkozatra is, amelyet a központi tájékoztató oldalon le lehet tölteni.

A közleményben kiemelték, hogy a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.
• A 16–17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 57 százalékos.
• A 12–15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 38 százalékos.

A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.

( Predrga M.)