hirdetés

A Buda Cash befektetőinek nem kell aggódni, hisz a cégnek rengeteg több mint félszáz jól működő vállalkozása van, amelyek közt van több külföldi szállodákat üzemeltető cég, saját tulajdonú hotelekkel, van itt kandallógyár, van mezőgazdasági cégcsoport, van rádió és van komoly építőipari cég is többek között. Azaz lehet, hogy ezen tőkeerős és jól prosperáló Buda Cash érdekeltségű vállalkozásokra vetett valaki leginkább szemet. De az is lehet,hogy valóban voltak súlyos hiányosságok és  gazdasági bukfencek a cégcsoportnál.  Egyelőre pontosan nem tudni mi történt de az biztos, hogy évekig sem a PSZÁF sem más nem vette észre azt, ami szinte órdított.

 buda cash

 

Úgy tudjuk nem kell aggódnia azoknak a cégeknek, magánembereknek és önkormányzatoknak sem, akik a Buda Cash ügyfelei voltak. Nem kell aggódni, mert a cégcsoportnak több olyan vállalkozása van, amely igen jól működik és igencsak tőkeerős cég. Van itt kandallógyár, épületgépészeti cég, építőipari multi cég, mezőgazdasági vállalkozások sokasága , külföldi hotelek és sorolhatnánk még a sort. A pletykák szerint ezen cégek olyan erősek, hogy rengetegen örömmel kaparíntanák meg ezeket. Persze hallani olyat is, hogy pár évvel ezelőtt elkezdték átvilágítania a céget s találtak apróbb hibákat, amiket lehetett volna orvosolni és megoldani de végül ebből nem lett semmi. . Hogy az MNB  talált hibákat az biztos. Hogy a Buda Cash valamilyen szinten ellenezte a takarékszövetkezetek kvázi jelenlegi államosítását ez is tény. Hogy a cégcsoport bajba került ez is tény, hogy lesz-e büntetőjogi felelősségre vonás nem tudni, ha egyáltalán történt bűncselekmény. A kirobbant brókerbotrány nemcsak magánszemélyeket, de cégeket, sőt önkormányzatokat is sújt.

 

Az MNB tegnap jelentette be, hogy alapos gyanú merült fel a Buda-Cashnél, hogy az elmúlt több mint 10 évben visszaélések sorozata jellemezte a cég adatszolgáltatását, ezért felfüggesztette a brókerház működési engedélyét valamint felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókerházhoz, illetve érdekeltségi körükbe tartozó DRB Bankcsoporthoz. Az MNB továbbá korlátozta a brókerház ügyfeleinek értékpapírszámlái feletti jogosultságát is- írta meg a Portfolio.

Ezt megérezték a Norbi Update részvényei is, melyek bevezetését a Buda-Cash Brókerház vezette, illetve a teljes részvénymennyiség közel 98 százalékát a Buda-Cashnél is jegyezték le. A papírok árfolyama 860 forinton is járt tegnap, ami több mint 6 százalékos esést jelentett, de végül 875 forinton zártak a papírok, ma pedig már 910 forinton is kötöttek üzletet.

Nem a Norbi UpDate az egyetlen a tőzsdei cégek közül, melyeket érint a botrány. A pénzügyi szolgáltatásokat kínáló EHEP is számlát vezet a Buda-Cashnél, emiatt a társaság értékpapírjainak és pénzeszközeinek túlnyomó részéhez most nem fér hozzá, továbbá az EHEP a DRB Bankcsoporthoz tartozó DRB Bank Zrt-nél bankszámlával és lekötött betéttel is rendelkezik. Az EHEP-pel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, kötés azonban csak elvétve születik a részvényekre.

Az OPIMUS részvényeitől pedig egyenesen szabadulnak, a papírok árfolyama tegnap 18 százalékot esett, sőt napközben a kereskedést is felfüggesztették, miután a megengedettnél nagyobb mértékben esett az árfolyam. Ma azonban folytatódott a részvényárfolyam zuhanása, közel 17 százalékos esést produkáltak eddig a papírok. Ráadásul az OPIMUS-ban a Buda-Cash 5,25 százalékos részesedéssel rendelkezik, a vállalat által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a felügyeleti eljárás őket nem érinti. Azonban az OPIMUS-nak is van értékpapírszámlája a bajba került brókercégnél, amelyet szintén zároltak.

Válságstábot hívtak össze a siklósi önkormányzatnál, ugyanis az önkormányzat számlavezető intézete a DRB Bankcsoport. Az önkormányzatnak 170 millió forintja csücsül a bankcsoportnál, melyhez nem férnek hozzá. Az önkormányzat mellett a térség egészségügyi-szociális intézményeinek is mintegy 20 millió forintja bent ragadt. A felmerült problémák miatt a város polgármestere arra kérte az adófizetésre kötelezett polgárokat, hogy az önkormányzatnak március 15-ig fizetendő adót nem fizessék be a már kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. A számlavezetőnél jelentkező problémák miatt a befagyasztott számlára érkező központi segélyeket sem tudják kifizetni a jogosultak számára. A Portfolio információi szerint az almásfüzitői önkormányzatnak is nagyobb összege ragadt benn a Buda-Cashnél.

( Fotó:Index )