hirdetés

A dühöngő taxisok örömünnepet tarthatnak, mert az Uber köszöni, de gyorsan távozik Magyarországról. Ettől persze a magyar taxisoknak nem lesz jobb, de legalább valamit elértek. Így a július 24-én hatályba lépő jogszabállyal az Uber befejezi tevékenységét Magyarországon.

uber-24

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót, aminek a címe „az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után.”

Fekete elismerte, hogy a cég hajlandó lett volna egy olyan rendszerben is részt venni, aminek keretein belül az Uber Magyarországon fizet adót, de úgy látták, a kormány ettől is mereven elzárkózott. Működésüket így határozatlan időre függesztik fel, de nem zárják ki, hogy ha pozitív változást tapasztalnak,esetleg  visszatérhetnek.

Állítólag több sofőr is kapott egy levelet, amiben az áll, hogy a cég budapesti irodája már július 22-én bezár.

Mint ismeretes, az országgyűlés június 13-án fogadta el azt a  törvényt,  ami alapján betilthatják az Ubert. A törvénymódosítás 24-én lép hatályba, tehát nem véletlen, hogy aznap vonul ki az Uber. A parlament 119 igen, 61 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló kormányzati törvényjavaslatot.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztése nyomán a közlekedési hatóság rendeli el az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét az ilyen szolgáltatást biztosító alkalmazásoknak, illetve a szolgáltatást népszerűsítő weboldalaknak.

A tiltás akkor rendelhető el, ha a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek, és ezen engedély hiánya miatt a hatóság bírságot szabott ki, a megbírságolt pedig tovább folytatja ezt a tevékenységet.

Az akkori döntés szerint közlekedési hatóság 365 napra rendeli el a tiltást, amely ezt követően megszűnik.