hirdetés

Az Operatív Törzs vezetése szerint semmi ok aggódni, hogy lesz-e elegendő élelmiszer a boltokban. Kínából is hamarosan megérkeznek a megrendelt egészségügyi eszközök Lakatos Tibor szerint és bízik benne, hogy a járávnyt kevés áldozattal megússzuk. Jelenleg 58 ismert beteg van orvosi megfigyelés alatt. Az időseket továbbra is arra kérik maradjanak otthon. Tamási városa hamarosan úgy tudjuk megtiltja az idősek mozgását és egyben az ellátásukról a város vezetése gondoskodik, ami közel 2000 ember napi ellátását jelenti.

 

Semmi indok arra, hogy attól tartsunk, hogy Magyarország ellátása veszélyben van. Az áruforgalom és az áruk utánpótlása folyamatos. Éppen azért vezetünk be intézkedéseket a határon, hogy a lakosság ne érezzen semmilyen hátrányt az áruellátás terén. Eddig minden áruval töltött kamion el tudott jutni Magyarországi célpontjára, ezen dolgozunk továbbra is. Igen, fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végzünk, hogy el tudjunk járni azokkal szemben, akik indokolatlan árdrágítást követnek el, másrészt ellenőrizni tudjuk azt, hogy a kínált termékek alkalmasak-e a céljukra (pl. kézfertőtlenítő). Továbbra is végezzük az ellenőrzéseket, minden hatóság fellép azokkal szemben, akik az állampolgárok szorult helyzetéből olyan haszonra tesznek szert, amit nem érdemelnek meg.-mondta Lakatos Tibor az Operatív Törzs parancsnoka.

Bár hiány van a piacon, de folyamatos a beszerzés a maszkok tekintetében, de oda kell csoportosítani, allokálni, ahol a betegellátás zajlik – monda Müller Cecíilia. A héten is érkezik több szállítmány is, a kínai piac kezd felszabadulni.

Az Esti Újság próbált szerezni ffp2-es N95-ös maszkokat, amely durván 2 dollárba durván 700 forintba kerül Kínában. Nos itthon egy kínai nyerészkedő ugyanezen maszkokat már 1500 forintért árulta és minimum 20 ezer darab megvételét írta elő feltételnek. Nos ez elképesztő mértékű nyerészkedés, hisz a vám és szállítási költséget nézve is maximum 800 forintba kerülhetett mindez az eladónak, és válság idején majd 100%-os haszonnal dolgozni nem illik.

Egy újságíró felvetette, hogy egyes más betegségek esetében lehet tudni, hogy melyik megyében mennyi beteg van Magyarországon, a koronavírus esetében miért nincs így? “Elhangzott már a válasz” – mondta Lakatos. Bizonyára arra utalt, hogy azt mondták, nem akarják beazonosíthatóvá tenni az egyes betegeket.
Azonban mint már a Portfolio sokszor hangsúlyozta: Magyarországon kívül az EU-ban gyakorlatilag mindenhol lehet tudni, hogy az egyes betegek milyen neműek, hány évesek, és az ország mely területén betegedtek meg. Így senkit sem lehet pontosan beazonosítani sehol.

Müller közölte az újságírókkal: a járvány megfékezésében legyenek a magyar lakosság szolgálatára. Ezeknek az adatoknak a közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. A járványügyi szakembereknek rendelkezésére áll az adatsor. A megbetegedések száma Magyarországon nem magas, könnyen beazonosítható lenne a személy, nem tartom hasznosnak, ha “vegzatúrának” lennének kitéve – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a Lyme-kór esetében miért lehet tudni hazánkban is a területi adatokat, Müller azt mondta, hogy ott van területi relevanciája a megbetegedésnek, és azért közlik, hogy oda ne menjenek az emberek.
Magyarország “sok” tesztet rendelt- mondta Müller. Ebből is hiány van a piacon, de folyamatos a rendelés, beszerezzük a szükséges teszteket.

Az Operatív Törzs bizakodó abban, hogy le tudjuk csökkenteni a megbetegedések növekedésének a számát, így a súlyos esetek számát is – válaszolta Müller arra a kérdésre, hogy milyen lehet a járvány lefutása Magyarországon, mikor érjük el a csúcsot.

Remélem, hogy alacsony lesz az áldozatok száma, mert időben meghoztuk a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a szakember.

Minden nap jelentenek a lélegeztetőgépek számáról a kórházak, hogy mennyi van, ebből mennyi a működőképes, és mennyi a szabad még. Jelenleg 1600 a működőképes, ebből van, amit már működtetnek, de közben vannak még kicsomagolatlanok is.

A járványügyi szakemberek egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat. Ezt reagálta az ezzel kapcsolatos kérdésre Lakatos Tibor és hozzátette: „nem tervezünk lezárni városrészeket, településeket. Lehet, hogy eljön az ideje, de ezt nagyon alapos számítások fogják megelőzni, hiszen nem kívánunk a szükségesnél nagyobb kárt okozni azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk.”

Újságírói kérdésre Müller közölte: az egész ország területéről azonosítottunk pozitív eseteket, ezért is mondom, hogy a közösségi, csoportos terjedés lehetősége már adott.

Tamási városa komoly lépést tesz hamarosan. A településen élő mintegy 2000 idős ember vonatkozásában kijárási tilalmat vezetnek be, ahogy megszervezték ezen személyek folyamatos napi ellátását. A polgármester már egy levelet is közzé tett, amiből ezen terv kirajzolódik.

Tisztelt Tamási Lakos!
Minden 65 év feletti Tamási lakost megkeresünk, mert egyetlen idős sem maradhat segítség nélkül a városban! Kérem küldjön nekem privát üzenetet itt a Facebookon, az alábbiak szerint!

1. Ön olyan idős ember, akinek van segítsége tehát elmennek Ön helyett boltba vagy kiváltani a gyógyszereit. Az üzenetben írja le, hogy “rólam gondoskodnak”, utána a nevét és a címét.
2. Ön olyan lakos, aki egy vagy több idős emberről gondoskodik. Elmegy helyette boltba, kiváltja a gyógyszereit. Az üzenetben írja le hogy, “róla gondoskodom” utána az időskorú nevét és a címét.
3. Ön olyan idős ember, akinek nincs segítsége, tehát saját maga jár boltba, kiváltani a gyógyszereit. Az üzenetben írja le, hogy “segítséget kérek” utána a nevét, címét és telefonszámát.
Az üzenetekre kérem technikai okok miatt ne várjanak választ!

Közel 2000 idős ember él városunkban. A koronavírus járvány jelen tudásunk szerint őket veszélyezteti a legjobban. Ezért egyik legfontosabb feladatunk, a járvány terjedésének lassítása mellett az, hogy EGYETLEN OLYAN IDŐS EMBER SEM MARADHAT TAMÁSIBAN, akinek nincs segítsége az előttünk álló hetekben. Legyen szó a vásárlásról vagy a gyógyszeres ellátásról. Minden információra szükségünk van, hogy tudjuk, kinek kell segítséget nyújtanunk.

Kérem OSSZÁK meg ezt a bejegyzést!-írta Porga Ferenc polgármester.