hirdetés

Az ombudsman súlyos kritikákat fogalmazott meg a tűcsereprogram megszüntetése miatt. Székely László jelentésében megtalálható, hogy súlyos hepatitis- és AIDS-járvány kitörésének lehetőségéről beszélnek a szakértők a tűcsereprogram leállítása miatt. Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását, mert ezek gátolják a fertőző betegségek terjedését és hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához.

drog

Székely László ombudsman azt követően fogalmazta meg jelentését, hogy a Drogprevenciós Alapítvány kénytelen volt megszüntetni az 1995 óta a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai irodájában működtetett tűcsereprogramját, korábban pedig a Józsefvárosban is bezárt a Kék Pont irodája. Mind a fideszes vezetésű VIII. kerületben, mind a szocialista vezetésű Angyalföldön ugyanazzal érvelt a vezetés: a lakosságnak elege lett abból, hogy „a főváros összes drogosa hozzájuk jár új fecskendőért”, nem akarnak több eldobott használt tűt látni a parkokban.

A tűcsereprogram nem magyar találmány, nemzetközi szinten is a közös tűhasználattal járó kockázatok csökkentése érdekében vezették be. Elsősorban olyan, vérrel terjedő betegségek járványszerű terjedésének a megelőzése érdekében, mint a hepatitis C vagy az AIDS. Nem hivatalos források szerint a két budapesti iroda bezárása után az intravénás drogot fogyasztók körében máris megkétszereződött a fertőzések száma.

Az ombudsmani jelentés is ezen a ponton bírálta a kormányt. Székely László úgy vélte, függetlenül attól, hogy a programok megszüntetése jogszerű volt-e vagy sem, aggályos egy újabb tűcsereprogram megszűnése. Úgy vélte: Angyalföldön a józsefvárosi program megszűnése után nőtt meg a „forgalom”, ami aztán a lakosság felháborodásához, és az önkormányzat tiltásához vezetett.

Jelentésében az ombudsman megállapította, hogy a kormány mulasztott akkor, amikor az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégiában előírt szakpolitikai programot sem 2014-ben, sem 2015-ben nem fogadta el.

Pusztai Erzsébet orvos, az MDF, majd az MDNP egykori egészségügyi szakpolitikusa szerint a tűcsere legalább annyira védi a drogfogyasztókat, mint a társadalom többi tagját. A fertőző betegségek nem válogatnak, mondta, emlékeztetett az ukrán példára, ahol a droghasználók körében kirobbant hepatitis- és AIDS-járvány a kábítószerrel nem élők körében is fertőzött.

Arra is volt már példa, magyarázta Pusztai, hogy valaki azután fertőzött meg másokat hepatitis C-vel, hogy ő maga már rég „leállt” a szerről.

Pár éve még egyértelmű volt, ha tű, akkor heroin. Azonban az újfajta pszichoaktív szerek rohamos elterjedésének hatására az LSD-bélyegek mellett épp a heroin volt az a klasszikus anyag, amely majdhogynem teljesen kiszorult a piacról. Ma hátizsákos aktivisták kutatnak az intravénás drogfogyasztók után, nem túl nagy sikerrel.

(Forrás: Nol)