hirdetés

Az elhíresült olaj botrányok kirobbantója beszólt az MSZP jelöltjének. Visszalépésre szólította fel Kész Zoltánt, a baloldali pártok által támogatott független jelöltet a Veszprém megyei 1-es választókerület időközi országgyűlési választásától Karancsi Tibor, aki szintén függetlenként indul a vasárnap voksoláson.

karancsi 2

Az elhíresült olaj botrányok kirobbantója Karancsi Tibor azt mondta: mivel a Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, melyben kimondták, hogy Kész Zoltán megtévesztette a választókat, a jelöltnek is vállalnia kellene a felelősséget, és vissza kellene lépnie a választástól. Közölte, degradálónak tartja Kész Zoltán azon kijelentését, hogy „a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben”, és visszautasítja ezt.
    
Hozzátette, a Kész Zoltán mögött álló baloldali pártoktól azt várja, hogy határolódjanak el a jelölttől. Karancsi Tibor, akit függetlenként a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség támogat, azt mondta: hasonló esetben minden bizonnyal kihátráltak volna mögüle a támogatói.
    
A Fidesz szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Kész Zoltánnak, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltjének most már papírja is van arról, hogy hazudik.
    
A Kúria szerdai döntése szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy „a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben”, a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet. A Kúria szerint a „kamujelölt” még éppen takarhat értékítéletet, de a szövegkörnyezetben vizsgálva alkalmas a választók megtévesztésére, a jelöltek olyan színben feltüntetésére, hogy a Fidesz jelöltjei.
    
Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: „tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”. Azonban mivel a bizonyító hangfelvételt nem tudták megnyitni, a testület érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást. Az ügy fellebbezés útján került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten a bizonyító hangfelvételek nyomán elmarasztalta Kész Zoltánt.
    
Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Kész Zoltán, ebben többek között arra hivatkozott, véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazatok megosztása a Fidesz politikai érdekét szolgálja. A Kúria azonban helybenhagyta az NVB határozatát.
    
Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.