hirdetés

Örülhetnek az MVM 15 milliárdos hűtlen kezelésének vádlottjai. Másodfokon ugyanis hatályon kívül helyezte Kocsis István volt MVM és ex-BKV-vezér elsőfokú felmentő ítéletét a Pécsi Ítélőtábla, egyúttal vele és három társával – a másod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottal – szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

MVM per, pécs-mti

A negyed-, az  ötöd- és a hatodrendű vádlottak esetében a hűtlen kezelés tárgyában a Kaposvári Törvényszék felmentő ítéletét megalapozottnak találta a táblabíróság Krémer László vezette tanácsa, így az esetükben jogerőre emelkedett a verdikt. Azonban Kocsis, a feleséges és legjobb hű barátja a Fradi extulajdonosa, Sz. András  ügyében újra kell tárgyalni mindent , aminek feltehetőleg az érintettek, legfőképp Mrs. Kocsis és Sz. András  örülhetnek igazán, hisz őket első fokon a kaposvári bíróságon bizony elítélték és bűnösnek találták. Kocsist első fokon felmentették, még csak felfüggesztett büntetést sem kapott, ami nem volt meglepő, hisz az építendő paksi atomerőműnél saját állítása szerint komoly feladatot kapott.

Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében, és felmentette V-S. László hetedrendű vádlottat is. Sz. András másodrendű vádlottat (az MVM volt főtanácsadóját) viszont bűnösnek találta több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval két-két évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rájuk első fokon.

Mint ismeretes, Kocsis István vádlott és Sz. András elítélt  vallomásai alapján ítélték 4 év 6 hónap börtönbüntetésre a nemrég váratlanul elhunyt tábornokot, Kiss Ernőt. A vádlottak elmondása alapján az ügyészség szerint Kiss befolyással üzérkedett. Az tény kérdése, hogy Sz. András a Fradi extulajának a vallomását és így Kocsis István vallomását is az MVM-perben Kiss Ernő készítette el, és segédkezett nekik tanácsadóként, úgy tűnik, jól, hisz egyik vádlott sem került börtönbe. Igaz, Kiss tábornok teljes munkadíját, mintegy 180 ezer eurót a mai napig nem fizették ki a vádlottak.

A mostani hatályon kivül helyezés még jól is jöhet a vádlottaknak, hisz az időmúlás komoly enyhítést jelenthet.

Értesüléseink szerint az MVM 15 milliárdos hűtlen kezelés ügyében valaki vádalkut ajánlott az ügyészségnek, amely alapján a vádlottak bűnösségét meg lehetett volna állapítani, de állítólag a vádhatóság nem élt ezzel a lehetőséggel. Sokak szerint nem akarták, lehet, hogy Kocsis Istvánt valóban elítéljék, és börtönbe kerüljön.

(Fotó: MTI)