hirdetés

Lebukott Matolcsy, legalábbis az ellenzéki politikusok szerint. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól kiperelt dokumentumok bizonyítják, hogy Matolcsy György jegybankelnök személyesen döntött az egyik alapítvány pénzének befektetéséről.

tóth bertalan-monopoly-népszava

Tóth Bertalan közölte, hogy az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnál Matolcsy György kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetési kérdésekről. A baloldali politikus kiemelte, hogy a kuratórium még korábban felhatalmazta a kuratórium elnökét és egy, a jegybanktól független kuratóriumi tagot, hogy befektetési kérdésekben döntsön. Ez alapján 44 határozat született – közölte az MSZP képviselője, megjegyezve, hogy a kuratóriumi tag nevét furcsa módon kitakarták a dokumentumokban.

Az ellenzéki politikus elmondta, az alapítvány 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és közel négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket. Tóth Bertalan szerint kérdés, hogy ezzel tiltott monetáris finanszírozást folytattak-e. Sőt felvetődik az a kérdés is – folytatta – , hogy történhetett az, hogy több milliárd forint értékben Matolcsy György unokatestvérének érdekkörébe tartozó banknál jegyezték az állampapírokat, helyeztek el bankbetéteket.

Tóth közölte, az egyik befektetési döntés miatt az alapítvány alacsonyabb kamatot kapott, mint amekkora akkor volt a jegybanki alapkamat. Értékelése szerint mindezek alapján pedig kijelenthető, hogy törvénytelenségek sorozatával állnak szemben.

Az MSZP-s politikus beszélt arról is, hogy nem csupán az Állami Számvevőszéknek kellene vizsgálódnia az ügyben, ha valaki az unokatestvérének juttat vagyoni előnyt, azt az ügyészségnek is vizsgálnia kell.