hirdetés

Terrorizmust szponzoráló briteket fogtak Lökösházán a magyar rendőrök. Nem a társszervek szóltak, nem a TEK akciója volt, hanem egy rutinellenőrzés, ahol a két brit nem tudta magát igazolni. Az angolok állítólag Szíriába akartak szökni, mert Nagy-Britanniát csak külön bírói engedéllyel hagyhatták volna el. Büntetésük hátralévő 10 évében csak a szigetországban járhattak volna fel s alá. Más országba nem utazhattak.

lökösháza

Terroristákat ugyan nem de, a terrorizmust már bizonyítottan pénzzel támogató brit férfiakat fogtak el a magyar rendőrök a Békés megyei Lőkösházán, egy nemzetközi vonaton. A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. A szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

A két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott, ám sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét (hozzátesszük, nem is kell, hisz uniós állampolgárokról van szó – a szerk.), sem állampolgárságukat nem tudták igazolni.  Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A rendőri ellenőrzés során kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát – bemondott személyi adatai alapján – a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, kiderült, hogy ő is brit állampolgár, és 40 éves – írta az ORFK.

A schengeni körözési rendszerben csak később jelent meg mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát.

Azt egyelőre nm tudni, hogy az IÁ terrorszervezethez akartak csatlakozni a britek, vagy sem. Erről ugyanis egy szót sem mondanak. Hülyék is lennének.

(Fotó: illusztráció)