hirdetés

Elítélték a volt MSZP-s titokminiszter testvérét. Az egykori neves orvosigazgatót hűtlen kezelésben mondták ki bűnösnek nem jogerősen. Szilvásy István, az Állami Egészségügyi Központ egykori vezetője fellebbezett a döntés ellen, akárcsak az ügyészség, amely mindenképpen börtönben szeretné látni őt.

 szilvasy-istvan-m1

Nem jó dolog most az ex-MSZP-s titokminiszter testvérének lenni, főleg nem, ha az ember esetleg vádlott. Szilvásy miniszter orvos testvérét azzal vádolja az ügyészség, hogy 2007–2008-ban, az ÁEK vezetőjeként egy céggel indokolatlanul szerződött, valamint egy főorvost indokolatlanul vett munkaviszonyba. Ami a feladatuk volt, azt  intézmény dolgozói is elvégezhették volna ugyanis. Az sem biztos, hogy egyáltalán végzett érdemi munkát a cég, illetve a főorvos. Mindezek ellenére az ÁEK körülbelül öt és fél millió forintot fizetett ki a háttérjogszabályokkal ellentétes, fiktív szerződések alapján.

A cég feladata bérfejlesztéssel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás lett volna. A közalkalmazotti jogviszonyban az ÁEK-nál dolgozó főorvosról pedig több kórházi tanú azt mondta, hogy alig vagy éppen soha nem látta őt, holott a szerződés szerint meghatározott időt a munkahelyén kellett volna eltöltenie.

Az eljárás 2010 júniusában, a kormányváltás után néhány héttel kezdődött. Szilvásy Istvánt akkor eltávolították állásából, és az első hírek még többmilliárdos visszaélésekről szóltak.

Szilvásy Istvánt egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az elsőfokú bíróság. A másodrendű vádlott, aki a cég részéről aláírta a szerződést, valamint a harmadrendű vádlott, a főorvos 400-400 ezer forint pénzbüntetést kapott bűnsegédként.

A vádlottak és a védők fellebbeztek. Az ügyész ugyanakkor súlyosbítást kért, azaz nagyon a rácsok mögött szeretnák tudni az extitokminiszter testvérét. A büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

(Fotó: m1)