hirdetés

Az MSZP kormány volt titokminisztere után a testvére is bíróság előtt áll. Az Állami Egészségügyi Központ ex vezetője, dr.Sz. István és társait egy 5 millió forintos hűtlen kezeléssel vádolják az ügyészek. Igaz Hende miniszter majd három évvel ezelőtti belső vizsgálata szerint súlyos milliárdok tűntek el a kórháznál és a közbeszerzések is szabálytalanok voltak.  

Szilvássy

Szeptember 17-én kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, ahol Szilvásy György volt titokminiszter testvérét és bűntársait hűtlen kezeléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség. Az ügyet már májusban elakarták kezdeni, ám tárgyalásra végül nem került sor. A főügyészség szerint Dr.Sz. István a kórház főigazgatójaként 2007 októberében fiktív megbízási szerződést kötött egy tanácsadó céggel, majd 2008 -ban főorvosként alkalmazott egy férfit, aki állítólag be sem járt dolgozni. A vádhatóság ezért folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat. A vádlottak által okozott állítólagos kár megközelítőleg öt és fél millió forint.

Az ügyben még 2010 júniusában kezdett el nyomozni a XIII. kerületi rendőrkapitányság hűtlen kezelés miatt, majd egy évvel később, 2011. május 5-én a volt főigazgatót gyanúsítottként hallgatták ki. Az ügyben Hende Csaba honvédelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el, majd 2012 nyarán feljelentést is tett, mivel a nyugállományú dandártábornok által 2007 és 2010 között vezetett ÁEK-nál és intézményeinél, gazdasági bűncselekmények gyanúját is felvető szabálytalanságot tárt fel a Honvédelmi Minisztérium belső ellenőrzési főosztálya. A miniszteri vizsgálat az egykori gazdasági igazgató és pénzügyi osztályvezető felelősségét is felvetette. A vizsgálat akkori közlése szerint a honvédkórház és jogelődjei többmilliárdos értékben, a közbeszerzés megkerülésével, egyedi megrendelés alapján szereztek be gyógyszereket, illetve százmilliós értékben rendeltek meg higiéniás takarítást a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt. A vizsgálat megállapításai azt sem zárták ki, hogy többször szándékosan nem írtak ki pályázatot.

(PS-Esti Újság)