hirdetés

Az ex-miniszterelnök lebukott. Szabálytalanul lépte át a magyar-szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén, a DK elnöke ezért rendőrségi eljárás indult ellene. Az országgyűlési képviselő azonnal lemondott mentelmi jogáról. Nos, a baj feltehetőleg az volt, hogy a zöldhatáron ment át Szerbiába a menekültekhez.

gyurcsany-1-mti

Hogy pontosan mivel és miért követett el szabálysértést Gyurcsány azt nem tudni pontosan. Feltehetőleg volt nála személyi igazolvány vagy útlevél, nos ezek bármelyikével át lehet menni Szerbiába. Mondjuk azt nem tudjuk, hogy a zöldhatáron lehet-e így kószálni iratokkal vagy sem.

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért ment át a zöldhatáron keresztül szerb területre, hogy beszéljen az ott várakozó migránsokkal, akiknek fő problémája, hogy Magyarországon ujjlenyomatot kell adniuk. Erre a görög hatóságok nem kötelezték őket, pedig az is uniós tagország. Magyarország megfontolhatná – ha már úgyis annyi uniós szabályt nem tart be -, hogy ezt a kérdést nagyvonalúbban kezeli – mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc szerint a legfontosabb feladat a menekültek és a magyar állam közötti bizalmi viszony helyreállítása lenne; a migránsok nem akarják magukat alávetni a regisztrációnak, nem mernek bemenni a menekülttáborokba. A politikus kifejtette, információval kellene ellátni az érkezőket, mert indokolatlan félelmek is élnek bennük. A rémhírek eloszlatására alkalmasak lennének a menekültügyi eljárást és a táborokat bemutató szóróanyagok, amelyek előállításának költsége elhanyagolható a kerítésépítéshez képest .

A politikus – aki a határ magyar oldalán is beszélgetett a migránsokkal – hangsúlyozta, a menekültkérdés megoldásához nemzetközi összefogásra lenne szükség. A kormánynak szövetségeseket kellene keresnie a megoldáshoz, elsősorban Németországgal kellene egyetértésre jutni.