hirdetés

Az ESZOSZ szövetkezet tagjai három napon át tüntetnek és demonstrálnak három megyei kormányhivatal előtt. A szövetkezet alkalmazottai Éhen döglünk feliratú táblákkal demonstrálnak. Sőt már követelésüket is összeállították a Fidesz-kormánnyal szemben. Az Esti Újság úgy tudja, az EMMI bár felmondta a szövetkezettel a szerződést, az meg lett kifogásolva, és talán van még pici remény arra, hogy a közel 1700 alkalmazott megkaphassa jussát és a jövőben is dolgozhasson.

ESZOSZ-éhen döglünk

Az ESZOSZ a kormányra mutogat, a kormány az ESZOSZ-ra. A szövetkezet szerint minden rendben van, de az állam a szerződésben vállalt több ezer hektárnyi földet, ahol a munkások dolgozhattak volna és gyűjthették volna az erdőkből a biomasszához a természetes növényi hulladékot, nem kapták meg. Így a szövetkezet tagjait nem tudták hova küldeni dolgozni, miután megkapták a munkához szükséges oktatást és képzést. Úgy tudjuk, az ESZOSZ munkáját az is nehezítette, hogy az alkalmazottak, akiket hozzájuk küldtek, átlagban 1500 hónapja nem dolgoztak. Amikor pedig fizetést kaptak, akkor kiderült, hogy szinte mindenkinek a béréből a végrehajtók levonták a felhalmozott tartózásaikat. Mindez pedig pluszmunkát és nem várt problémákat eredményezett a szövetkezetnél.

Ennek ellenére sok szövetkezeti alkalmazott állítja, nem kapták meg a bérüket. Hónapok óta. S megint demonstrálnak, de ezen elesett és szegény emberek szavát egyelőre senki sem hallja meg. Feltehetőleg az EMMI sokkal nagyobb kárt okoz az ESZOSZ szerződésének a megszüntetésével, mint ha azt nem mondaná fel, de vasszigorral végrehajtatná.

„ÉHEN DÖGLÜNK!”– az ESZOSZ károsultak követelései a magyar kormánytól.

 

Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) egy közel HATMILLIÁRD forintos program keretében vállalta, hogy alacsony iskolai végzettségű, több éve munkanélküli embereket vezet vissza a munka világába.

Ez év elején a munkaügyi hivatalok közreműködésével rövid idő alatt 2800 munkavállalóval kötöttek hosszú távú munkára, tisztességes fizetést ígérve munkaszerződést, Hajdú, Szolnok és Szabolcs megyékből. Mi, DOLGOZNI, szerény körülmények között ÉLNI AKARÓ emberek hittünk az ígéreteknek, s örömmel fogadtuk el a szövetkezet ajánlatát.

Az ESZOSZ vezetőit valószínűleg csak az EU-s milliárdok lenyúlásának a szándéka vezette, ígéreteikből SEMMI SEM valósult meg. Csapdába kerültünk, NEGYEDIK hónapja itt állunk mindenféle JÖVEDELEM és MUNKA NÉLKÜL.

Hónapok óta vívjuk szélmalomharcunkat, mindenütt süket fülekre, ÉRZÉKETLEN közszolgákra, kormányzati tisztségviselőkre találtunk, rájöttünk, NEM TEKINTENEK BENNÜNKET EMBERNEK! Talán ha egy napra cserélnének velünk, rájönnének, hogy milyen nyomorban élni, milyen kegyetlen érzés, amikor nem tudunk egy szelet kenyeret sem a gyerekeinknek adni.

ELEGÜNK VAN ebből, KÖVETELJÜK, hogy a magyar kormány:

– a lehető legrövidebb időn belül hozzon létre kormányzati SEGÉLYALAPOT az elmaradt, többhavi munkabérünk azonnali kifizetésére;

– intézkedjen arról, hogy az illetékes állami szervek rendezzék MUNKAJOGI helyzetünket, hogy újra visszakerülhessünk a közmunkába vagy a szociális ellátórendszerbe.

Jön a tél, jön a hideg, ÉHEN HALUNK, MEGFAGYUNK, ha nem kapunk azonnali, gyors segítséget! – írták az ESZOSZ-károsultak.