hirdetés

Az eső volt az úr ma is, főleg Budapesten. Egy óra alatt több eső esett, mint az augusztusi havi átlag lenni szokott. Így természetesen a tömegközlekedés lebénult, a HÉV és a Metro mondhatni szokásos módon egyes szakaszokon nem járt, és bizony az autósoknak is volt dolga bőven.

 vihar 1

A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső hullik. Éjszaka további záporokra, zivatarokra lehet számítani az ország közepén, ám keddre virradóra nyugat felől stabilizálódik a légkör.

Ez egyben azt is jelenti, hogy kedden a keleti, északkeleti országrészben lehet számítani záporokra, zivatarokra, azonban ezek már várhatóan kevésbé lesznek intenzívek, mint a hétfői balatoni, vagy budapesti felhőszakadás .

Harminckét helyszínen dolgoznak a tűzoltók Budapesten, de folyamatosan érkeznek a bejelentések a fővárost is elérő esőzések miatt a 105-ös segélyhívó számra – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője.  Kisdi Máté elmondta: főleg vizet kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak, a belvárosban jellemzően alagsori helyiségekbe, pincékbe folyt be sok csapadék.

A II. kerületben, a Lövőház utcában, a Frankel Leó utcában és a Pasaréti utcában vízben elakadt autókhoz riasztották őket, az autókban rekedt embereket mentettek ki. Közölte: eddig nem sérült meg senki.

A Keleti pályaudvar közelében, a VII. kerületi Bethlen Gábor utcában 20-30 centiméter magasan áll a víz az úttesten, a csatornákból visszaáramló víz felnyomta a csatornafedeleket, és a szennyvízzel keveredett csapadék elönti a pincéket, a környéken áramszünet van – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

A XV. kerületben is áramszünet volt pár percig.

A BKK Facebook-oldalán közölte: a 3-as metró helyett pótlóbusz jár a Nagyvárad tér és a Határ út között. A szentendrei (H5-ös) HÉV nem jár a Batthyány tér és a Szentlélek tér között. Azaz ezen tömegközlekedési eszközök is feladták a küzdelmet a vízzel.