hirdetés

A Fidelitas azonnali vizsgálatot követel az ELTE Lágymányosi Eötvös Napokon történt bántalmazások ügyében – reagált a Fidesz ifjúsági szervezete arra az interneten megjelent hírre, hogy három fiatalt, köztük egy egyetemista lányt is megvertek a biztonsági őrök a LEN rendezvényen. Az ügyben a rendőrség nem nyomoz még, hisz feljelentéskiegészítést rendelt el, azaz lehet, meg is szüntetik az eljárást pár héten belül.

len

A Fidelitas döbbenetesnek tartja, hogy a hírek szerint a biztonsági szolgálat mindenfajta előzmény nélkül „vegzált ártatlan egyetemistákat”. A közleményben elképesztőnek nevezték, ha igaz, hogy az ELTE ugyanazt a céget bízta meg az esemény lebonyolításával, amely a nemierőszak-ügy miatt elhíresült gólyatáborát is szervezte.

A Fidelitas válaszokat vár, hogy ez hogyan történhetett meg. Egyúttal felszólították az ELTE vezetését, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Ideje lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba, és megtalálni azokat, akik felelősek az egyetem körüli folyamatos botrányokért! – írták.

Elsőként az Index számolt be arról, hogy egyetemistákat vertek a biztonságiak az ELTE egyik buliján. A cikk szerint az esemény Facebook-oldalán csütörtök éjjel az egyik sértett tette közzé, hogy a LEN-nagy sátor bejáratánál a biztonsági őrök szétverték a barátját, és barátaikat, köztük őt is többször megütötték. Kommentekben többen jelezték, hogy a biztonsági őrök kifejezetten agresszívek voltak – írta a hírportál, hozzátéve: egyes hírek szerint a többnapos rendezvényen már csütörtökön is több verekedés történt, pénteken pedig a katasztrófavédelem egységeinek is ki kellett menniük a helyszínre.

Az eseményt az ELTE Hallgatói Önkormányzatának négy részönkormányzata szervezte (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, a Lágymányosi Campuson lévő Informatikai Kar, Társadalomtudományi Kar és Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatai). Az Index viszont a rendezvény résztvevőire hivatkozva azt írta: hivatalosan az a K&B Fest Kft. volt a lebonyolító, akik a nemierőszak-ügy miatt elhíresült ELTE-TÓK gólyatábort is szervezték.

A rendőrség azt közölte, péntek hajnalban érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, hogy a XI. kerületben egy rendezvényen a biztonsági szolgálat munkatársai egy embert bántalmaztak és a földre lökték. A járőrök 9 percen belül a helyszínre érkeztek, a szükséges intézkedést megtették. A történtek tisztázására a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el.

Az egyetem hallgatói önkormányzata az ELTE vezetésével is együttműködve már tényfeltáró vizsgálatot indított. Az intézmény közleményében azt kérte, ha valaki szemtanúja volt bármilyen bántalmazásnak a LEN-en, haladéktalanul hívja a rendőrséget. A bántalmazás áldozatainak pedig az egyetem életvezetési tanácsadójának segítségét is felajánlották. Az erőszak minden formáját elítéljük, és idegennek tartjuk az ELTE és a LEN céljaitól, szellemiségétől – hangsúlyozta az ELTE a közleményében.