hirdetés

Lemondott és feladta a harcot a Magyar Paralimpiai Bizottság sokat támadott elnöke Gömöri Zsolt. Ő lett az áldozati bárány, igaz volt némi fura és megmagyarázhatatlan eset az ex-elnök körül. Mintahogy azt az Esti Újság megírta a botrány fő nyertese pedig nem más, mint az alelnök Deutsch Tamás lett. S lássunk csodát az MPB támogatása az évi pár tízmillióról hirtelen többszáz millióra ugrott infromációink szerint. Ehhez pedig csak az kellett, hogy Gömöri távozzon. Érdekes. Bízunka abban, hogy ezuttal valóban a rászoruló sportolókra költi a vezetőség ezen pénzeket s ezt vigyázó szemeivel fogja figyelni majd Deutsch úr a Fidesz EP politikusa, aki megúszta a botrányokat ezuttal is.

gömöri-deiutch paralipia veres

A többmilliós végtörlesztési ügy, illetve az etikátlannak tartott hatalmas fizetés és jutalom okozta botrány elsöpörte Gömöri Zsoltot, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét. A sportvezető nem várta meg a pénteki közgyűlést, minden bizonnyal az óriási nyomás hatására aláírta a lemondó nyilatkozatát. Deutsch Tamás alelnök ugyanakkor marad, miközben a háttérben már szerveződik egy új, titokzatos érdekcsoport.
A kedd délutáni fővárosi sajtótájékoztatón nem érkezett világos magyarázat arra, a lemondást miért nem a búcsúzó elnök, Gömöri Zsolt jelentette be, Szabó László, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának tagja úgy fogalmazott, „ez is része a megállapodásnak”. A magyar parasport méltatlan állapotát rendezni igyekvő Szabó szerint Gömöri belátta, hogy végre nyugalomra van szükség, márpedig ez elképzelhetetlen lenne a további vádaskodások, ügyészségi és rendőrségi vizsgálatok közepette.
Szabó – a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke – magát külső szereplőként aposztrofálta, aki békét hoz, ezért ült le tárgyalni több parasportolóval, illetve tagszövetségek, egyesületek vezetőjével, az MPB elnökségének tagjaival.
Minden általam megkeresett szereplő együttműködő volt, a meghatározó versenyzők mindegyike elfogadott – mondta Szabó László, majd felvázolta a pénteki közgyűlés programját.
Mivel szorít az idő, a tisztújítás elmarad, ennek új időpontját az ülésen tűzik ki.
Erre most nem alkalmasak a feltételek, nincs mód a felzaklatott körülmények, az idő rövidsége, s más egyéb okok miatt arra, hogy tisztességesen nekifusson a közgyűlés a tisztújításnak. Mivel a Magyar Paralimpiai Bizottságnak jelenleg nincs felügyelő bizottsága, ezért azt most pénteken megválasztják – jelentette ki Szabó. A testület elnökből és két további tagból áll majd, neveket azonban nem mondott, de jelezte, többekkel tárgyalnak.
A sajtótájékoztatón részt vett Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes vívó, aki reményét fejezte ki, hogy az MPB ezek után újra „a régi fényében tündökölhet”, illetve hogy a parasportolók ismét versenyzőkként, s nem „botrányhősként” nyilatkozhatnak a sajtónak. Hozzátette, az a céljuk, hogy béke legyen, nyugodtan készülhessenek a riói játékokra, s pénteken olyan közgyűlést tartsanak, amelyen konszenzusra tudnak jutni.
Ha a sajtóeseményt nem igencsak puritán körülmények közt tartják, talán ez lett volna a pillanat, amikor az asztalnál ülök pezsgőt bontanak, hogy megszabadultak a „fő gonosztól”. Felvetettük, nem aggályos-e, hogy egyéb személyi változásokról nincs hír, mire Szabó annyit felelt, az egyeztetéseken szóba került Deutsch Tamás alelnök, valamint a teljes elnökség lemondása is, erre azonban azért nem került sor, mert ez teljes, azonnali tisztújítással járt volna, erre azonban a magyar parasport most nincs felkészülve.
Mintahogy arról már beszámoltunk a Fidesz EP képviselője Deutsch – aki tudott Gömöri 2012-es végtörlesztési támogatásáról, és nem emelt kifogást ellene – korábban több alkalommal a védelmébe vette az MPB elnökét, „szomorú, sárdobáló vitának” nevezte az eseményeket akkor is, amikor Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter követelte Gömöri távozását.
Deutsch alighanem az egyre gyűrűző botrány hatására belátta, hogy kénytelen „levenni a kezét” Gömöri Zsoltról, s igyekszik a lehető legkisebb presztízsveszteséggel megúszni a történteket.
Bár az sem kizárt, hogy Gömöri bukása egy megtervezett forgatókönyv alapján zajlott. Amire azért is szükség lehetett, hisz hirtelen a paralimpikonok állami támogatása többszáz millió forintra ugrott. S lehet, hogy ezt jobban szerette volna a kormány, ha egy hűságesebb katonája felügyeli, mint az eykoron neves és sikeres sportoló Gömöri.
A Deutsch-hoz ezer szállal kötődő Szabó László (1999-ben az ifjúsági és sportminisztérium egyik helyettes államtitkára) a mostani sajtóeseményen kijelentette, nem tervezi átvenni a Magyar Paralimpiai Bizottság irányítását, ám ez a szándék akár változhat is. Hiszen nem péntekig kell dönteni, van még egy hónap a tisztújításig.

A sajtótájékoztatón megjelent a kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a jelenleg MPB-elnökségi tag Becsey János, aki azt mondta, a sportolóknak két kérésük volt: az egyik, hogy Gömöri mondjon le, a másik, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést.
Az előbbi már megvalósult, és pénteken a második is bekövetkezhet. Becsey szerint Gömöri olyan feltételeket teremtett (hazai és nemzetközi edzőtáborok, stb.), amelyekre korábban nem volt példa, és elvitathatatlanok az érdemei abban is, hogy új sportági tagszervezetek kerültek be az MPB-be.

A devizahitele végtörlesztésével viszont – az úszó szerint – hatalmasat hibázott. Becseynek és Dani Gyöngyinek is feltettük a kérdést, jó megoldásnak tartaná-e, ha Deutsch Tamás lenne a befutó, ám a két sportoló hárított, mondván, nem az ő tisztje eldönteni, ki kerüljön a szervezet élére.