hirdetés

A Quaestor-ügyhöz kapcsolódóan a cégcsoport egyik T.Csaba tulajdonosával, valamint egy, a cégcsoport irányítását színleg átvevő strómannal O.Bélával szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt is vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. A Győri ETO FC egykori tulaját aligha fogják tudni elmarasztalni a színlelt adás vétel ügyében, hacsak nem tesz beismerő vallomást ő vagy vádlott társa.

tarsolyA vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, T. Cs. a tulajdonában álló Quaestor-cégcsoporthoz kapcsolódóan elkövetett vagyon elleni (másik ügyben már vád tárgyát képező) bűncselekmények miatt úgy döntött, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. mint anyavállalat és egyik leányvállalata, a Quaestor Invest Kft. képviseletét színleg más személyre ruházza át.

O. B. másodrendű vádlott vállalta, hogy őt a kft. ügyvezetőjeként, valamint a zrt. vezérigazgatójaként jegyezze be a cégbíróság a közhiteles cégnyilvántartásba, miközben a gazdasági társaságokat ténylegesen továbbra is az elsőrendű vádlott irányítja majd – írta az ügyészség, megjegyezve: a másodrendű vádlott  nyolc általános iskolai osztályt végzett, így nem rendelkezett megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy irányítsa a Quaestor-cégcsoport anyavállalatát, illetve leányvállalatát. Ezen túlmenően egy törvényi kizáró ok miatt – büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények hatálya alatt állt – emiatt nem is lehetett volna érvényesen vezető tisztségviselő.

A vád szerint a 2015. március 16-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen úgy módosították a QPT alapszabályát, hogy attól a naptól a másodrendű vádlott lett a zrt. vezérigazgatója. Időközben viszont a Magyar Nemzeti Bank feljelentésére megindult a nyomozás az úgynevezett Quaestor-ügyben. “Mivel az ügy a kezdetektől rendkívül nagy médiafigyelmet kapott, így hamar nyilvánosságra került”, hogy a Quaestor-cégcsoport irányítását az elsőrendű vádlott egy “strómannak” adta át. Az elsőrendű vádlott a közvélemény nyomása miatt kezdeményezte a változásbejegyzési kérelem visszavonását, így a közhiteles cégnyilvántartásba végül nem jegyeztek be valótlan tényt – tudatta közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A Fővárosi Főügyészség a két férfival szemben közokirat-hamisítás bűntette, valamint annak kísérlete miatt nyújtotta be vádiratát. A főügyészség indítványozta a már folyamatban lévő bűnüggyel való egyesítést.