hirdetés

Befejezték a nyomozást az árfelverő útépítő banda ügyében. Több mint 6 milliárdot nyertek ilyen egyszerű trükkel. A rendőrség szerint utak karbantartásának árát verték fel azok a vállalatok, amelyek egyeztették pályázataikat. Többéves nyomozás után most vádemelési javaslatot küldött az ügyészségnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügyben több mint egy tucat gyanúsított van.

útépítés

Összesen tizenöt gyanúsítottal szemben javasol a magyar FBI vádemelést az úgynevezett útkartell ügyében. A nyomozások még 2013. október 31-én kezdődtek el, idén május 19-én pedig vádemelési javaslattal zárultak. Az útépítő banda tagjai minden egyes pályázatról egyeztetett, így tudták az emelt árakat érvényesíteni. A kár 6 milliárd forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy 60 éves budapesti férfit és 14 társát gyanúsítja azzal, hogy állami vállalatok, valamint városi önkormányzatok 2013. és 2014. évi közbeszerzési pályázatain a részt vevő gazdasági társaságok vezetői és más személyek egymással megállapodásokat kötöttek. A rendőrök szerint a cégvezetők a piaci versenyt korlátozták azzal, hogy összehangolták tevékenységüket. A céljuk az volt, hogy minél több pénzt szedjenek be a megrendelőktől.

A kartellezéssel összesen több mint 6 milliárd forint értékben tudtak pályázatokat elnyerni és befolyásolni.

A  rendőrök gyanúja szerint összesen hét közbeszerzési eljáráson kartelleztek a vállalatvezetők. Útra szórható sót és hófogó hálót adtak el egyeztetett áron a megrendelőknek, valamint útburkolati jeleket festettek, miután összehangolt tevékenységükkel megnyerték a pályázatokat. Az Esti Újság úgy tudja, a monstre ügyben senki sincs kényszerintézkedés alatt, azaz senki se került egy napra se börtönbe.

(Fotó: illusztráció)