hirdetés

A kormány közzétette azt a dokumentumot, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel. Érdekesség, hogy a külügy a dokumentumot már napokkal ezelőtt megkapta, ám csak azután hozták most nyilvánosságra, hogy egy DK-s képviselő szivárogtatni kezdett róla.

-

A dokumentumot a kormany.hu oldalon tették közzé, kiegészítve a Külgazdasági és Külügyminisztérium megjegyzéseivel, amelyek szerint dátum, aláírás és pecsét nélkül adta át a dokumentumot az amerikai nagykövetség egy beosztott diplomatája november 6-án. A papíron foglaltak nem tartalmaznak érdemi információt a beutazási tilalmak hátteréről, annak ellenére, hogy a kormány már számtalan alkalommal kérte a bizonyítékok átadását „az állítólagos korrupciós ügyekben” a vizsgálatok lefolytatására – közölték.

A kiegészítésben azt is írták: egyes, a magyar hatóságok tudomására jutott bűncselekmények kapcsán ugyanakkor vizsgálat, illetve nyomozás van folyamatban.

A kormány csütörtökön megtárgyalta az elmúlt években az amerikai nagykövetség és a kormány munkatársai közötti találkozókról szóló jelentést – tették hozzá.

Az amerikai nagykövetség a minisztériumban átadott angol nyelvű dokumentumban emlékeztetett, hogy 2012 februárja óta a nagykövetség rendszeresen konzultál a magyar kormánnyal a korrupciós aggodalmaikról. A dokumentumban ezt követően 2013 októberétől 2014 októberéig időrendben felsorolnak több találkozót, amelyeken a korrupció kérdéséről egyeztettek.

A NAV-val folytatott konzultációk témái között szerepeltek a mezőgazdasági áfacsalásokkal és a trafikrendszer átalakításával kapcsolatos aggályok, továbbá az is, hogy két amerikai agrárvállalat azt állította: évente több tízmillió dollárt veszítenek az áfacsalások miatt.

A dokumentum szerint a NAV képviselői nem adtak kielégítő választ a nagykövetség kérdéseire, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek jutottak-e trafikokhoz.

Idén januárban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőivel tárgyalva a nagykövetség felvetette a mezőgazdasági áfacsalás, az intézményesült korrupció, a közérdekű bejelentők védelme és a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása miatti aggodalmait, de a tárcánál a dokumentum alapján úgy reagáltak, hogy forduljanak a NAV-hoz, a Belügyminisztériumhoz, illetve a rendőrséghez.

Később a NAV bűnügyi főigazgatóságának illetékeseivel találkoztak a nagykövetség munkatársai, ekkor ismét az amerikai vállalatok aggodalmai volt a téma, mire a NAV egyik tisztviselője azt mondta, hogy nem voltak hivatalos panaszok, így nem tudnak lépni az ügyben – olvasható a dokumentumban.

Végül a külképviselet emlékeztetett: júniusban a nagykövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is beszámolt az áfacsalással kapcsolatos aggályairól, és szerintük a minisztérium megosztotta az intézményen belül az információt, de más visszajelzést nem kaptak.