hirdetés

Vége a nyomozásnak a nyíregyházi sportcsarnok építése közben történt halálos baleset ügyében. A tragédia áldozatának ez volt az első munkanapja, az Esti Újság úgy tudja. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt az ellen a debreceni alvállalkozó ellen, aki a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálatait végezte, és a sportcsarnok egyik falának bontása közben alkalmazottja életét vesztette.

rendőrésgi baleset fotó

A vádirat szerint 2015. évben a férfi alvállalkozóként dolgozott a sportcsarnok küzdőterének felújításán. Feladata volt többek között a csarnok keleti falán, 7 méter magasságban lévő eredményjelző táblát tartó vasbeton lemez lebontása.

A bontás menetét a vádlott két munkavállalója részére úgy határozta meg, hogy a vésést a betonkonzol és a fal találkozásánál kezdjék meg, és azt felváltva végezzék, miközben az egyikük egy vésőgéppel vés, a másikuk a betontörmeléket seperje le a magasból. Ez az utasítás a legelemibb szakmai és biztonsági elvárásoknak sem felelt meg, ugyanis emberei a betonfalból kiálló, lebontandó vasbeton szerkezeten dolgoztak úgy, hogy csak egyikőjük volt biztosítva leesés elleni védőeszközzel.

Kétórai munkavégzést követően a betonkonzol leszakadt a biztosítás nélkül dolgozó férfival együtt, akit a törmelék maga alá temetett, míg társát csak az általa használt heveder védte meg a leeséstől.

A balesetet szenvedett 33 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség a vállalkozót 1 rendbeli halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, vele szemben vádiratában fogházbüntetés kiszabására és az építőiparban végzendő vezető, irányító tevékenységtől való eltiltásra tett indítványt –közölte  dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.