hirdetés

A SZFE körül kialakult botrány nem csitul, sőt egyre érdekesebb és furább. A kormánymédia elkezdte megszólaltatni azon színészeket, akik Vidnyánszkyt támogatják csak most komoly porszem került a gépezetbe. Jelenleg a félmilliárdos adócsalásért egykoron elítélt régi legendás színészt Benkő Péter állt az egyetem fura ura mellé és kezdett el a NO FREE SZFE mellett kampányolni, ami  szerintünk súlyos hiba.

 

Öngólt lőtt Vidnyánszky Attila a SZFE kuratóriumának fura ura. Természetesen jönnek csőstül az új vezetést támogató és éltető színészek. A Vidnyánszyk-féle tábor napról napra nő, de sajnos nem hitelesek. Nem hitelesek mert az általunk tisztelt Benkő Péter színművészt szerepeltetni komoly hiba volt. Igen az, mert 2004-ben a legendás művészt félmilliárdos adócsalásért ítélték el. Nos Vidnyánszky Attila ezzel pedig bakot lőtt, hisz Benkő hitelessége, objektivitása, így igencsak kifogásolható.

Jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték kedden Benkő Péter színművészt áfacsalás miatt a Fővárosi Ítélőtáblán, míg élettársa, Magyar Ildikó elsőrendű vádlott hat év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

A Fővárosi Ítélőtábla súlyosbította a Fővárosi Bíróság 2002 szeptemberi, elsőfokú ítéletét, amely a különösen nagy hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett adócsalás ügyének negyedrendű vádlottját, Benkő Pétert két év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Mai jogerős határozatában öt évre emelte a felfüggesztés időtartamát a Fővárosi Ítélőtábla; Benkő Péter élettársa, Magyar Ildikó elsőrendű vádlott hat év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A színművészt egy Nagykovácsiba tervezett lovas centrum építésével összefüggő félmilliárdos áfacsalási ügyben találta bűnösnek az ítélőtábla.

A bíróság megállapította, hogy a lovascentrum beruházásakor Magyar Ildikó vezetésével és eszmei irányításával tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cégek fiktív számlákat, bizonylatokat bocsátottak ki, és 2,7 milliárd forintos kifizetés után igényelték vissza csalárd módon a több mint félmilliárd forint áfát. Az ítélet kihirdetésén sem Benkő Péter, sem Magyar Ildikó nem jelent meg.

A Fővárosi Bíróság első fokon 2002 szeptemberében mondta ki Benkő Péter és vádlott-társai bűnösségét az áfa-csalási ügyben. Az első fokon megállapították, hogy a vádlottak által létrehozott, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cégek fiktív számlákat, bizonylatokat bocsátottak ki, és 2,7 milliárd forintos kifizetés után igényelték vissza csalárd módon az áfát. Az elsőfokú ítélet szerint az eseményeket döntően a pénzügyi gyakorlattal rendelkező Magyar Ildikó mozgatta.

A vádlottak az elsőfokú eljárás során szinte mindvégig tagadták bűnösségüket. Magyar Ildikó az utolsó szó jogán tett nyilatkozatában az eljárás során először bizonyos mértékig elismerte felelősségét a történtek miatt. Vádlott-társai védekezésük során részben arra hivatkoztak, hogy nem értenek a gazdasági ügyekhez, részben pedig arra, hogy Magyar Ildikó intézett mindent. A Fővárosi Bíróság szerint azonban a rendelkezésre álló bizonyítékok, tanúk, okiratok, szakértői vélemények cáfolták a vádlotti védekezéseket.

Igen kiterjedt írásszakértői vizsgálatok alapján vonta le például a bíróság azt a következtetést, hogy az inkriminált cégek iratain a hamis aláírások jórészt Magyar Ildikótól származnak.

Korábban letöltendő szabadságvesztést kért Benkő Péter színművészre az ügyész a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú tárgyalásán. A vádbeszédben elhangzott, hogy az ehhez hasonló nagy tárgyi súlyú bűncselekmények indokolták a büntető törvénykönyv szigorítását. Az ügyész kérte Benkő Péter élettársa, Magyar Ildikó elsőrendű vádlott első fokon kiszabott négy és fél éves végrehajtandó szabadságvesztésének súlyosbítását, a büntetési tétel nyolcéves felső határához való közelítését. Az ügyész megjegyezte, Benkő Péter büntetését az értelmi szerző, elsőrendű vádlottéhoz kell igazítani, hiszen együtt cselekedtek.

Magyar Ildikó első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott testvére és édesanyja esetében az ügyész megjegyezte, némiképp áldozatoknak is tekinthetők, akiket felhasználtak a bűncselekmények elkövetéséhez, ezért esetükben a kiemelkedően nagy kárérték ellenére sem szükséges a súlyosítás. Magyar Ildikó védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett a csütörtöki tárgyaláson. Benkő Péter ügyvédje arról beszélt, hogy a történtek megítélésénél fontos védencének tudatállapota, az hogy egyáltalán mennyire volt tisztában a történtekkel.

Az utolsó szó jogán Magyar Ildikó elismerte, hogy nem volt körültekintő. Első fokon kiszabott büntetése enyhítését kérte. Benkő Péter az utolsó szó jogán felmentésért folyamodott. “Nehéz a színésznek az igazát bizonyítani, mert azt hiszik rólunk, hogy mindent el tudunk játszani” – jegyezte meg a színművész.

(Csákány)