hirdetés

Panaszkodnak a gazdák. Sokat ártott a diónak a késő tavaszi fagy. Így minden bizonnyal aranyáron fogják majd adni a termelők, hisz hektáronkénti 2 tonnás termés idén már csak álom marad. dió-richpoiA diót csaknem hatezer hektáron termesztik itthon. A magyar héjasdió-export Németországba irányul, míg a dióbelet Franciaországba és az Egyesült Királyságba is szállítják.  Az elmúlt években csaknem duplájára nőtt a hazai dióültetvények területe.

Az idén gyenge-közepes termésre számítanak a gazdák. Ha jó a diótermés, akkor hektáronként két tonnát takarítanak be, a közepes termés másfél tonnát jelent. A rossz ennél is kevesebbet.

Tavaly jó termés volt, hektáronként csaknem két tonnát takarítottak be a csonthéjas gyümölcsből. Ebben az évben a mély fekvésű településeken a tavaszi fagyok okoztak komoly károkat, ahol a fagy nem pusztított, ott az elhúzódó hideg időjárás miatt számos virágból nem lett termés.

Magyarországon jelentős dióültetvények találhatóak a Somogy megyei Lengyeltótiban, Dunaföldváron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A többség ötven-száz hektár közötti területen termeszt diót, de van csaknem háromszáz hektáros ültetvény is.