hirdetés

Bár most a Laborc-Portik ügy viszi a prímet a politikai ringben, amely hullámokat meg is lovagol minden párt. Most mindenki megvilágosodott a Fideszben és másutt is. Égbekiáltó bűnöket hangoztatnak a politikusok, és etikáról, erkölcsről papolnak. No meg az az MSZP kapcsolatáról.  De mintha az FTC pártigazgató elnöke és Kocsis Máté alelnöke a gyilkosságért jogerősen elítélt Sz.Ferencet alkalmazná, mint szurkolói koordinátort. Sőt ezen elítélt személy még a párt székházát is védheti. Sőt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke Kocsis Máté nem tartja azt zavarónak, hogy egy erőszakos, életellenes ügyben elítélttel találkozzon, beszélgessen és egyben szeretett zöld-fehér klubjában alkalmazza.

Van akinek lehet ilyen barátja

Van akinek lehet ilyen barátja

Álljunk meg egy pillanatra s nézzen mindenki tükörbe. A FIDESZ  sokadik szóvivője, a hajléktalanok fő ellenségének kikiáltott és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke Kocsis Máté, min a Fidesz kommunikációs igazgatója az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Portik-Laborc  ügyet, amelyet „évekig próbáltak eltussolni”. Sőt már egy szakértői csoport vizsgálja a Fidesz kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint, milyen bűncselekmények történhettek a Portik Tamás és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója közötti megbeszélések során.

.
A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel anonimizált leiratának titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, azokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte az ügyet, amelyet „évekig próbáltak eltussolni”.

A kormánypárti politikus Kocsis Máté szerint ebből egyértelművé vált, hogy „az alvilág egyik vezére megpróbálta segíteni a baloldalt a 2010-es választási győzelemhez.

Mindez lehetséges amit Kocsis képviselő állít. De még csak feltételezés. Az ugyanis nem bizonyított, nincs jogerős ítélet, hogy Portik Tamás az alvilág vezére lenne. Sőt el sem ítélték az elmúlt 20 évben azaz priusza sincs és ezt jó fejben tartani. Nos ha csúnya bácsi ez a Portik, akkor is megilleti az ártatlanság vélelme és épp a FIDESZ által sokat hangoztatott és sérelmesnek vélt kettős mércét jelen esetben épp ők, azaz a kormány oszlopos tagja Kocsi Máté alkalmazza, ami megdöbbentő.

Az azonban több mint érdekes, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a saját háza táján nem nézett és néz körül s úgy prédikál, hisz Kocsis úr mint az FTC alelnöke igen sűrűn találkozik azzal az Sz.Ferenccel, aki viszont bizonyítottan az alvilág embere. Hisz dolgozott az éjszakai körökben. Sőt el is ítélték életellenes ügyben jogerősen, tehát nem feltételezéseket állítunk.  Nos ez az apró furcsaság Kocsis úrnak nem baj és nem is kockázat, bár Sz.Ferenc a mai napig tartja az alvilági vezetőkkel a kapcsolatot. S az sem gond, hogy ezen személy a FIDESZ pártigazgatója Kubatov Gábor által irányított FTC szurkolói koordinátora, azaz havi fix fizetésért alkalmazzák egy kormánypárti delegáltakkal teli sportszervezetben. Nos lehet, hogy Sz.Ferenc jó útra tért,  lehet, hogy egy kezes bárány lett és megbánta korábbi bűneit de embert őlt, ami a szentírások szerint is nehezen feloldozható eset. Abba pedig bele sem merünk gondolni, hogy az alvilág Sz.Ferenc közbenjárására bármit is eltudna érni a kormánynál a pártigazgató segítségével.  Sőt az is teljesen nonszensz, hogy Sz.Ferenc a Nemzetbiztonsági bizottság  elnökének a közbenjárására, aki az Ftc alelnöke is egyben, hogy titkos, bizalmas infókhoz jusson, riválisok ellen eljárásokat indítson, s netán ellenlábasainak a telefonhívásait ellenőriztesse, amivel segíthetné magát vagy az aktuális alvilági barátait. Mert az alvilág csak az MSZP-hez férkőzött be, máshova nem. Ezt tudjuk, hisz maga Kocsis Máté mondta.

A Jobbik szerint a baloldal a külföldi tőkére és az alvilági körök segítségére alapozva próbálta megakadályozni a kormányváltást és megtartani hatalmát. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese felszólította a kormányt, hogy minél több adatot hozzon nyilvánosságra ezekről az ügyekről. Megjegyezte továbbá, hogy fel kell tárni annak hátterét, hogy kik és milyen mértékben voltak érintettek „az MSZP és az alvilág kapcsolatában”, kik és mit tettek azért, hogy az MSZP a 2010-es választások után is meg tudja őrizni a hatalmát.

Az LMP ugyancsak tovább vizsgálná a találkozók hátterét, mert szerintük nincs kizárólagos bizonyíték arra, hogy egyedi esetről lenne szó. Mile Lajos, a nemzetbiztonsági bizottság tagja emlékeztetett: tavaly kezdeményezték, hogy a bizottság tűzze napirendjére az alvilág és a titkosszolgálatok közötti lehetséges kapcsolatrendszer feltérképezését, ezután jött létre az a vizsgálóbizottság, amelyik megállapította, hogy a dokumentumok minősítésének feloldása nem tartalmaz kockázatokat.

Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót független országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta zagyvaságnak tartják a hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat. Az ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy anonimizálás nélkül tegye közzé a teljes és valós dokumentációt.

Szilvásy György volt titokminiszter az MTI-nek azt mondta: a találkozóknak semmiféle politikai motivációjuk nem volt. Ezt szerinte bizonyítja, hogy a titkosszolgálati eszközökkel szerzett információkból semmit nem használt fel az akkori kormány politikai riválisai lejáratására. Megjegyezte ugyanakkor: az ügy közéleti felhasználása, a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásának időzítése aligha magyarázható bármiféle szakmai indokkal, sokkal inkább politikai érdekeket látszik szolgálni.

Gálszécsy András volt tárca nélküli miniszter, aki a felvételek nyilvánossá tételének lehetőségét vizsgáló szakértői bizottság vezetője volt, a Lánchíd Rádiónak azt mondta: a titkosszolgálat által 2008-ban rögzített hangfelvételek leirataiból meg lehet ismerni, hogy Portik mit szeretett volna elérni, és mit ajánlott cserébe. Az egykori titokminiszter a műsorban a második beszélgetés végére hívta fel a figyelmet, amikor a résztvevők arról beszéltek, Portik milyen segítséget tud adni ahhoz, hogy a 2010-es választásokat a baloldal nyerje, és Laborc ezt miként fogadja el.