hirdetés

Amíg a Fradi-stadionba nem mennek be az ultrák, amíg nem lesz egyezség a klub vezetésével, addig minden nézőszámnövelés okafogyott próbálkozás lesz csak. Ezt a számok is mutatják, hisz a Fradi meccsein átlagban a tízezer fő megvolt könnyedén. De most itt is csökkent a látogatók száma sajnos. Ám tény, hogy a Győzike nyomdokaiban lépdelő celebjelölt Berki elnöksége idején is nyolcezren jártak átlagban a klub meccseire. Azonban a sikerhez, a nézőszámnöveléshez valamiféle egyezség kell a Fradi vezetősége és az ultrák között. Így igencsak okafogyott a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának kezdeményezése, hogy nem kötelező a szurkolói kártya meg a szkenner.

zeljeznicar fradi

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormány támogatásával egy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely megkönnyítené a focimeccsekre való beléptetés rendszerét.

A rendészeti bizottság szerdai ülésén tárgyalta a testület sporttörvényhez benyújtott, a sportrendezvények biztonságával összefüggő módosítási javaslatát, amelyet – mondta Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára – a kormány támogat.

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az ülésen elmondta, hogya módosítás lényege, hogy a bajnokság egyes résztvevői maguk döntsék el, hogy az általuk szervezett meccsen alkalmazzák-e a szurkolói kártyát és a beléptetőrendszert. Ezzel együtt viszont a névre szóló jegyek kiváltása, s az ehhez belépéskor szükséges személyazonosság igazolása megmaradna. A mérkőzés biztosításáért a szervező felel, a vendégcsapattól vásárolt vendégszurkolói jegyekkel rendelkezők szektorának biztosításáért viszont a vendégcsapat.

A bizottsági módosító indítványhoz Szilágyi György jobbikos képviselő nyújtott be több kapcsolódó módosító javaslatot. A beléptetőrendszer törlését szorgalmazta annak érdekében, hogy a szurkolók visszatérjenek a focimeccsekre.

A jobbikos politikus hazugságnak nevezte, hogy a biztonságos megrendezést segítené a kötelező szurkolói kártya, illetve a vénaszkenner alkalmazása. A mérkőzés biztosításának megvannak a módszerei – hangsúlyozta a képviselő, példaként megjegyezve, hogy a Fradi-stadionban mintegy háromszáz kamera van. Így be lehet azonosítani a rendbontókat, akik kitiltásának törvényi feltétele adott.

A DK-s Vadai Ágnes független képviselő igyekezett sürgetni a módosítókról való szavazást, mondván, vannak fontosabb témák is annál, mint hogy a Paks–Ferencváros-focimeccsen ki hova ül.

Kósa Lajos ismertetett egy – a fideszes Ágh Péter által benyújtott – módosító indítványt is, amelyet a Terrorelhárítási Központtal és Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztettek. Ennek lényege, hogy ha a kormány határozatában terrorveszélyt nevez meg, azt a focimeccsek szervezésénél is figyelembe kell venni.

(Fotó: Fradimob)