hirdetés

Magyarországon keresztül 14 Abrams M1 típusú, amerikai tankot szállítottak át, legalábbis egy ilyen, modern harckocsikkal megrakott szerelvény vesztegelt szombaton a Ferencvárosi pályaudvaron. A hivatalos közlemény szerint Romániába viszik a katonai járműveket egy hadgyakorlatra. Persze lehet Ukrajnába mennek, hisz ott nagyobb szükség van ezen modern harckocsikra és nem ez lenne az első eset, hogy az ukrán seregeknek Magyarországon át juttatják el a harci eszközöket.

A Népszava leleményes munkatársa le is fotózta a tankokat, amelyek a pályaudvaron várakoztak. „A tankokat Romániába szállították az ott állomásozó amerikai erőkhöz, nagy valószínűséggel gyakorlatra” ‒ jutott hozzá az információkhoz a lap. Mint ismeretes, a Krím annektálása óta a NATO jelentős mértékben megerősítette a szárazföldi erejét az Ukrajnával határos országokban, Romániában is.

Az Egyesült Államok szárazföldi erői gyakorlatokat hajtanak végre, amelynek keretében nehéz fegyverzetet, a többi között harckocsikat telepítenek át Európán belül. A szállítmányok diplomáciai engedéllyel rendelkeznek – részletezte a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy hová és milyen célból szállították Magyarországon keresztül azt a 14 darab Abrams M1 típusú tankot, ám arra nem érkezett válasz a tárcától, hogy hány ilyen szerelvény halad át Magyarországon évente, és, hogy ezek a tankok pontosan hová tartottak.

Mint ismert, korábban Orbán Viktor kormányfőtől illetve a kormány több tagjától is elhangzott olyan kijelentés, hogy halált okozó fegyverek (át)szállítására nem hajlandó a kormány.

Eddig nem jelentek meg M1 Abrams tankok az ukrán hadszíntéren, ám az is ismert, az év elején Joe Biden elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 darabot adna a világ jelenleg legfejlettebb páncélosának tartott fegyverből az ukrán haderőnek.

Magyarország már miékor is vitt katonai szállítmányokat Ukrajnába, mint a NATO tagja. Korábban magyar csapatszállító repülők vitték a katonai eszközöket, mint a NATO légi kötelékének tagjai. Így elképzelhető ezen szerelvény is Zelenszkijék megsegítésére tart, mint NATO szerelvény.