hirdetés

Hazánk lehet Donald Trump amerikai elnök legújabb mellvédje az oroszokkal és Putyinnal szemben, ugyanis mint kiderült, az amerikaiak több mint 14 milliárd forintot nyújtanának a kecskeméti repülőtér fejlesztésére, hogy szükség esetén bevetésre kész legyen – tudatta az AirForces Times amerikai hírportál.
kecskemét reptérE szerint az Egyesült Államok elrettentő erőt szeretne felmutatni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, így több mint 200 millió dollárt, átszámítva körülbelül 53 milliárd forintot költ európai katonai bázisok megerősítésére, köztük a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra is. A fejlesztett területek közül többre is a legmodernebb amerikai gépeket küldenék majd, például F–22 Raptorokat és F–35-ösöket. Kecskeméten új felszállópályát építenének, és a repülők tankolását, szervizelését, tárolását is modernizálnák.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az intézkedések kizárólag védelmi célt szolgálnak, hogy szükség esetén gyorsabban lehessen harci gépeket telepíteni ezen országokba. Az orosz–ukrán háború után alapjában változott meg a NATO feladatrendszerének logikája, amelybe beleilleszkedik a kecskeméti katonai repülőtér fejlesztési támogatása is, hiszen ott található a magyar légierő legfontosabb bázisa – mondta Rácz András, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont kutatója.

A magyar Gripen-flotta már bizonyított, több ország légterének ellenőrzését is képesek ellátni, így a balti államok légterében is járőröztek már.

A fejlesztések tervezetével egy időben Trump közzétette első nemzetbiztonsági stratégiáját is, amelyben az amerikaiak fő veszélyforrásként Oroszországot jelölték meg.