hirdetés

Valami fura történik Sümegen. Orvosokat bocsátottak el, sokak szerint több mint érdekes módon. S a helyieknek ez nem nagyon tetszik. Éppen ezért Sümegen és környékén tiltakozó aláírásokat gyűjtenek a neurológus és pszichiáter szakfőorvos elbocsátása ellen. A lakossági felháborodást az okozza, hogy egyik napról a másikra azonnali hatállyal elbocsátották a főorvost, aki rendelésre menet szembesült az elbocsátása tényével. Szabó Krisztina, a helyi egészségügyi szolgálat ügyvezető igazgatója a rendelő ajtaját bezáratta, az orvosasszisztenst elküldték, a betegek pedig a folyosón várták, hogy ellássák őket.

sümeg rendelúSzalai Mária szakfőorvos eltávolítása futótűzként terjedt el a városban, így csődület keletkezett a szakrendelő előtt, ahová a polgárok méltatlankodva berohantak. Véletlenül a betegek közt várakozott a kistérségi társulás elnöke is, vagyis a rendelő igazgatójának munkáltatója, aki szintén nem tudott a váratlan elbocsátásról. Az elnök az esetről jegyzőkönyvet vett fel, miután a rendelőben már lincshangulat keletkezett.

A főorvos elbocsátásának okát firtató kérdésekre az igazgatónő meg nem nevezett etikai vétségre hivatkozott – mondta Farkas Béla önkormányzati képviselő.

Mátravári Edit helyi lakos, a rendelőben várakozók egyike úgy nyilatkozott, hogy Sümegen semmibe veszik a betegek jogait és érdekeit. Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon helyesli, ha a sümegi polgárok és a környékbeliek végre kiállnak az önkényeskedő városvezetés ellen. Mint mondta, eltette a polgármester 2 évvel ezelőtti választási ígéretét, amikor azt a jelmondatot írta: „A politikusoknak az a dolguk, hogy jobbá, szebbé tegyék az emberek életét!” Nem egyedi esetről van szó – emelte ki –, ezért is támogatom az aláírásgyűjtést, ugyanis a városban a régi, ismert és a betegek által szeretett orvosok eltűnése az orvosi ellátásból jelenséggé vált Sümegen azóta, mióta az új szelek fújnak mind a városházán, mind a rendelőben.

Jelenleg nincs neurológiai, pszichiátriai szakrendelés, és a pszichiátriai gondozás is szünetel Sümegen.

Ilyen esetekben előzetesen gondoskodni kell a helyettesítő intézményről és orvosról, illetve előre értesíteni kell az előjegyzett betegeket a rendelés elmaradásáról és annak az intézménynek az elérhetőségéről, ahol a helyettesítés történni fog. Értesíteni kell továbbá az illetékes ÁNTSZ-t és a járóbeteg-ellátás felettes szervét, ami most mind elmaradt – tájékoztatta lapunkat Kocsis Istvánné körzeti nővér, aki ugyancsak nem a polgármester kedvence lehet, mert a szakdolgozói kamaránál őt is feljelentették. A nővért ugyan nem a rendelő igazgatója, hanem Végh László polgármester jelentette fel, de ezen nem kell csodálkozni, a polgármestert saját Facebook-oldalának tanúsága szerint szerelmi szálak fűzik az orvoselbocsátást elrendelő egészségügyi szolgálat igazgatójához.

Sümegen a tiltakozó aláírásgyűjtéssel bátrabbakká váltak a lakossági panaszok hangjai. Az érthetetlennek látszó döntések mögött hatalmi terjeszkedést vélnek felfedezni a lakosok: előbb a közösségi főiskola ellehetetlenítése, most az orvosügy verte ki a biztosítékot.