hirdetés

Törvényt sértettek az ügyvédek. Tovább tart a budapesti ügyvédek „szkanderpartija”. Alaki hibák miatt ugyanis a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara közgyűlésének határozatait.

Tovább tart a bizonytalanság a Budapesti Ügyvédi Kamaránál. A Fővárosi Törvényszék ugyanis csütörtökön megsemmisítette a kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat, így a leadott szavazatokat újra kell számolni. Bene Lajos indoklásában kifejtette: a törvényszék a szavazatszámlálás szabályainak megsértése, vagyis formai okok miatt semmisítette meg a választási eredményt.

A hatalomátvételre készülő – de  végül felsült – Összefogás ügyvédi szerveződés négy pontban támadta meg a közgyűlés határozatait. Ebből kettőt – hogy a választás törvénytelen lett volna, és hogy személyi összeférhetetlenség állt volna fenn –  a bíróság elutasított. A másik két pontnál – amely szerint a szavazás nem volt folyamatos és a budapesti kamara alkalmazottai is segítettek a számlálásban – viszont megalapozottnak találták az aggályokat.

A kamara február 21-i tisztújító szavazásán az 5533 választásra jogosult ügyvédből 2442-en jelent meg, ám nekik több mint száz posztra kellett szavazniuk. Így nem csoda, ha a szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása – szünetekkel – öt napig tartott. Ez utóbbit minősítette alaki szempontból hibásnak a törvényszék, és ítéletében a számlálás megismétlését tartotta szükségesnek.

A bíróság nem vonta kétségbe a szavazás korrektségét és tisztaságát, a megszakított számlálás ugyanis nem befolyásolta ennek eredményét – mondta a Kovács Kázmér, a Budapesti Ügyvédi Kamara alelnöke, aki kiemelte, hogy a kamara belső szabályzata valóban a folyamatos számlálást írja elő, de ilyen mennyiségű szavazatot megszámlálni a szükséges szünetek, például étkezés, alvás nélkül nem lehetett.

Az alelnök szerint ugyanakkor mindenképpen fel kell vetni a kérdést: kinek az érdekét szolgálja az amúgy tisztességes választás eredményeinek megkérdőjelezése, a botránykeltés. Bártfai Beatix az Összefogás egyik vezető alakja az ítélet kihírdetése után úgy nyilatkozott, hogy a bírói döntés szerint a választást is meg kell ismételni, nem elég a szavazatok újraszámlálása. A törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara megfellebbezi, így az újraszámlálás ügyében az ítélőtábla határoz majd. Mivel a nyári ítélkezési szünet hamarosan elkezdődik, legkorábban idén ősszel várható jogerős ítélet.