hirdetés

Állítólag rálőttek a pécsi Zsolnay Zrt. többségi szír tulajdonosának budapesti irodájára. Az ORFK szerint viszont nem merült fel a lövés gyanúja, csak rongálás. Mindenesetre a Zsolnay-gyárért elkezdődött a harc a szír befektető és Pécs városának vezetői között. Bár kissé érthetetlen ez a nagy harc, hisz pár évvel ezelőtt még maga Páva Zsolt örült a szír befektető érkezésének, és úgy tűnt, jóban vannak. Valami történhetett.

páva-najari

A szír vállalkozó munkatársai fedezték fel reggel, hogy valaki rálőtt cégük budapesti irodájára. Az ORFK azonban közölte, hogy a helyszíni adatgyűjtés és a szemle alapján nem merült fel a gyanúja annak, hogy az üvegen látható sérülés lövéstől származik. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhető, hogy az ablaküveg egy kintről nekidobott tárgy következtében repedt meg és pókhálósodott be.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosának irodájában egy emeleti ablakot ért valamiféle találat. Az anyagi kár milliós lehet.

Mint ismeretes, elkezdődött a háború a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosának a kisemmizése érdekében. A kisebbségi tulajdonos Pécs önkormányzata ugyanis valami miatt már nincs jó viszonyban az egykoron oly szeretett befektetővel.

A Zsolnay Zrt. igazgatóságának elnöke megfélemlítésre gyanakszik, és biztos abban, hogy a történtek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a Zsolnay körüli vitával.

A Zsolnay Zrt. tulajdonosa nemrég nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze, ahol bejelentést is kívánnak tenni a Zsolnay-gyár körül kialakult helyzetről. A tulajdonosok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

A Zsolnay irányítói egyébként a mögött is a városháza lobbizását sejtik, hogy a cég ellen az adóhatóság vizsgálatot indított. A NAV annyit közölt, hogy költségvetési csalás gyanújával folyik nyomozás a Zsolnayban, a kiszivárgott információk szerint számla nélkül vittek ki árut a gyárból.

Felgyorsultak az események a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül. Pénteken egy követelésvásárló cég kezdeményezte a Zsolnay felszámolását a Pécsi Törvényszéken. Mivel a Zsolnayt a kormány áprilisban kiemelt gazdasági szervezetté minősítette, a zrt. felszámolása csak szoros állami kontroll mellett történhet. A bíróság szerdáig arról határoz, hogy nevez-e ki vagyonfelügyelőt a cég élére.

Najari kedden sajtótájékoztatót tart Budapesten, s várhatóan arról beszél, hogy Pécs városa és az állam miképp akarja megfosztani őt a cégétől. A vállalkozó ügyvédje, Bodnár Imre előzetesen elmondta, hogy Najari márciusban, majd májusban megpróbálta a Zsolnay Zrt. Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) lévő 418 milliós, lejárt hitelét 250 millióért megvásárolni, ám a bank elutasította ajánlatát. Ezt követően viszont – az ügyvéd szerint – a West Hungária Bau cégcsoport egyik vagyonkezelője 130 millió forintért megvásárolta az említett hitelt, és május 18-án felmondta azt, ami – ha a Zsolnay nem fizet – alapot teremt a felszámolási kérelem benyújtására. Bodnár úgy látja, hogy amikor az állami tulajdonú bank olcsóbban adta el a hitelt a követelésfelvásárlónak, mint amennyit kapott volna érte a Zsolnaytól, akkor hűtlen kezelést követett el. Ez alapján viszont a követelés értékesítése semmis jogügylet, s így a felszámolás sikerrel megtámadható a bíróságon, mondta az ügyvéd.

A szír vállalkozó 2013-ban vette meg a Zsolnay többségi részvénycsomagját a pécsi önkormányzattól, ám a két tulajdonostárs viszonya hamar megromlott. A város az elmúlt hetekben – arra hivatkozva, hogy a Zsolnay veszélyben van – többfrontos támadást indított a többségi gazda ellen. Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt kérte a cég kiemelt státuszúvá nyilvánítását a kormánytól, így ugyanis az ott folyó tevékenység – az adósság és a tulajdonos nélkül – továbbvihető. A város alapított egy céget, a Ledina Kerámia Kft.-t, s abba a múlt héten átcsalták a Zsolnay 130, közvetlenül a termelésben dolgozó alkalmazottját, így a gyárban az érdemi munka leállt. Pécs vezetői azt tervezik, hogy a Ledina viszi tovább a Zsolnayban folyó gyártótevékenységet.

Amúgy úgy tűnik, hogy a pécsi városvezetéssel összehangolva indíthatta el a felszámolást az MFB-hitelt felvásárló cég, amely – vélhetően – meg akarja szerezni a Zsolnay gyártásának jogát. A kivitelezéssel foglalkozó West Hungária Bau feltételezések szerint jelentős állami megrendelést remél olyan középületek felújítására, amelyeket Zsolnay kerámia borít.