hirdetés

Már megint a Fidesz kormány és Orbán Viktor nyilatkozata borzolta fel az Unió amúgy is törékeny kedélyeit s sikerült démonizálni a menekülteket. „Na ez kiverte a biztosítékot mindenkiben. Fidesz tagok, és a párthoz közel állók az elmúlt években többször is antiszemita, romaellenes kifejezésekkel hívták fel magukra a figyelmet” – írta az EUObserver.

orban_parizs

Átütötte a nemzetközi ingerküszöböt Orbán Viktor nyilatkozata a köztévének a bevándorlás korlátozásáról a Charlie Hebdo francia szatirikus lap ellen elkövetett merénylet kapcsán. Orbán Viktor az áldozatok emlékére szervezett vasárnapi felvonulás után arról beszélt, Európának szigorú bevándorlási politikára van szüksége, amíg ő lesz a magyar kormányfő ezt támogatja. A miniszerelnök szerint a gazdasági bevándorlást meg kell fékezni, a bevándorlók “csak bajt hoznak Európára”.
Az EUObserver „Orbán démonizálja a menekülteket a párizsi felvonulás kapcsán” címmel jelentetett meg hétfőn cikket, melyben felidézi, hogy a francia média – köztük a Le Monde francia napilap is – kifogásolta, hogy a szólásszabadságot nem tisztelő állami vezetők is meghívást kaptak Párizsba.
Ezzel kapcsolatban a brüsszeli lap megjegyzi, hogy Magyarország az uniós tagállamok között az egyik legrosszabb értékelést kapta a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezettől.
Az EUObserver azt is írta, „Fidesz-tagok, és a párthoz közel állók az elmúlt években többször is antiszemita, romaellenes kifejezésekkel hívták fel magukra a figyelmet.”