hirdetés

Úgy tűnik, precedensteremtő per lesz. Már egy BKK-s ellenőr is kiskirályként viselkedhet, úgy látszik. Előállítottak és rabosítottak ugyanis egy orvosnőt Budapesten a rendőrök, mert a BKK ellenőrei szerint hamis volt a bérlete. Hiába mondta a doktornő, hogy áfás számlával tudja bizonyítani, hogy a Széll Kálmán téren vette a bérletet, ez senkit nem érdekelt. A BKK szerint az ellenőrök szabályosan jártak el, a rendőrség hallgat, a fiatal orvos családja pedig ügyvédet fogadott. Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy ha mondjuk egy beteg ezen akció miatt meghalt volna, akkor ki lett volna a felelős? A doktornő? A BKK? A rendőr? Vagy senki?

BKK ellenőrök

Egy Széll Kálmán téri jegypénztárnál vásárolt bérletet állítólag az a fiatal doktornő, aki egy  súlyos betegéhez sietett, hogy beadja az injekcióját. Ezután megdöbbenésére megállították az ellenőrök a Kálvin téren, és közölték vele, hogy hamis bérlettel utazik. Rendőrt hívtak, akik előállították a fiatal hölgyet.

A doktornő édesanyja az ATV-nek mesélte el a megalázó történetet. Elmondása szerint több mint hat órán keresztül tartották fogva a lányát, akitől ujjlenyomatot vettek és lefotózták, magyarán rabosították. Pedig állítása szerint többször is jelezték a rendőröknek és a BKK-nak, hogy áfás számlával tudják bizonyítani a vásárlás tényét, de nem volt senki, akit ez érdekelt volna. A pórul járt doktornőt éjjel háromnegyed egykor engedték el a rendőrségről egy jegyzőkönyvvel, amiben az áll, hogy eljárás indítottak ellene. Mindezt úgy, hogy nem bizonyították be a hamisítás tényét, egy BKK-ellenőr ugyanis nem szakértő. Igaz, mondhatja egy jegyre, egy bérletre, hogy hamisnak tűnő, de ezt be is kell bizonyítani.

A BKK közleményben válaszolt az eset miatt kirobbant sajtóérdeklődésre. Azt írták, hogy szabályosan jártak el az ellenőrök, mert minden gyanús esetet ki kell vizsgálniuk, a rendőröket pedig nem a jegyellenőrök, hanem az utas édesanyja hívta ki.

A DK fővárosi képviselője azonnali vizsgálatot követelt és Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult. Gy. Németh Erzsébet azt akarja megtudni, hogy miért hitték el a rendőrök az ellenőrnek, hogy a bérlet hamis, miért kellett hat órán keresztül fogva tartani az orvosnőt, továbbá hogy hány olyan rendőrségi ügy volt eddig, amikor egy ellenőr bemondására rabosítottak valakit.

Úgy tudni, a fiatal és meghurcolt doktornő családja ügyvédet fogadott, jogi úton szeretnének elégtételt venni az eljárás miatt.

Az biztosra vehető, hogy az eset miatt a BKK ellenőrei óvatosabbak lesznek majd. S az is szinte száz százalék, hogy a fiatal doktornő által indított per komoly precedenst fog teremteni, s vagy a rendőrség, vagy a BKK ellenőrei kerülhetnek emiatt komoly bajba.