hirdetés

Megbénult a forgalom a kaposvári belvárosban és a toponári városrészben délután. A tüntetők, a demonstrálók a gumifeldolgozó üzem létesítése ellen szerveztek forgalomlassító akciót. A rendőri koordinációval és felvezetéssel zajló tiltakozásban helyszínenként mintegy 60-70  autós vett részt. A civileknek nem tetszik az üzem, a beruházás, és az sem, hogy sokan szólni sem mernek. Éppen ezért egyfajta ébresztőnek szánták az autós tiltakozást Kaposváron a civilek az OTP-vezér, Csányi Sándor gumifeldolgozója miatt, amit főként a gazdasági guru finanszírozna. 

kaposvár tüntetés 1

A demonstrálók maximum 20 kilométeres óránkénti sebességgel haladtak végig a városon, közben kürtöltek, bekapcsolták a riasztót és hangos zenét játszottak, saját bevallásuk szerint a helybéliek „felébresztése céljából”. Utasi Tamás szervező elmondta, hogy nem akarják senkire ráerőltetni a gondolataikat, de szeretnék, ha a kaposváriak megfelelően tájékozódnának a tervezett üzem közvetlen hatásait illetően.

„Átlátunk a szitán, nem kérünk a gumiüzemből! Üzenjük a helyi lakájmédiának, hogy ők is megértsék: itt helyi civilek tiltakoznak! Nem a gumiégetőre! Családjaink egészsége a tét! Nem eladható a gyerekeim egészsége! Pártfüggetlen kaposvári család vagyunk, mégis nem a gumiüzemre!” Ilyen és ehhez hasonló feliratok virítottak a kaposvári családok autóin kedden délután. Felháborodott civilek szó szerinti forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak a tervezett gumihulladék-feldolgozó létesítése ellen: a délután négy órakor induló, rendőri felvezetéssel és a város több pontján rendőri forgalomirányítással zajló tiltakozó akcióban a két helyszínen körülbelül 60-70 autós vett részt.

– Szerintem 50 munkahely miatt nem szabadna 100 ezer ember egészséget veszélyeztetni – osztotta meg gondolatait az egyik buszmegállóban strázsáló nyugdíjas férfi, aki még azt sem bánta, hogy a demonstráció miatt valószínűleg jó pár perces késéssel kell számolnia a buszközlekedésben.

Nem értem, hogy lehet az, hogy előbb aláírták azt a szerződést, és csak aztán tudtuk meg. Persze most már nem tudunk mit tenni, mert államilag kiemelt beruházás – mondta a nyugdíjas bácsi.

Nem így látják azonban a demonstráció szervezői, akik nem csupán a sokadik tiltakozást szervezték meg, hanem létrehoztak egy Facebook-csoportot is, „Családok a gumiégető ellen” elnevezéssel. Úgy érzik, hogy a kaposváriak részletes tájékoztatása  kulcsfontosságú lehet a gumifeldolgozó üzem körüli ellentmondások kapcsán. Vallják, hogy nem szeretnék senkire sem ráerőltetni a véleményüket, de arra törekednek, hogy a döntés kapcsán a város vezetése se ülhessen nyugodtan.

– Ha kell, akkor szó szerint a végsőkig elmegyünk – mutatott rá Utasi Tamás szervező.

– Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk az üzem létesítését, ha kell, akár kifekszünk a munkagépek elé is. A tiltakozás minden kaposvári érdeke, a családok és a saját egészségük miatt – hangsúlyozta Bereknyeiné  Nyári Krisztina, a már említett Facebook-csoport egyik létrehozója. Felháborít, hogy nagyon sok helybéli még mindig csukott szemmel járkál, és nem érzi a gumifeldolgozó káros hatásainak a súlyát: ébresztő, Kaposvár!

Több résztvevő azonban félelemtől vezérelve nem merte vállalni sem az arcát, sem a nevét. Annyit azonban elmondtak, hogy harcolnak a kanapé elől szurkoló gyerekekért és szülőkért is, akik egészséges levegőre vágynak. És hozzátették azt is, hogy akinek egyszer akadt a családjában valamilyen daganatos megbetegedés, az egészen másként áll az üzem kérdéséhez.

A forgalomlassító demonstráció délután három órakora a Szent Imre utcából és Toponárról, az egyetem parkolójából indult. Szinte az egész várost behálózva, majdnem két órán keresztül tartott.

Mint ismeretes, az OTP-vezér többségi tulajdonában lévő gumifeldolgozó legelőször Százhalombattán épült volna fel 16 milliárd forintból, de ott a nép köszönte, de nem kért az üzemből, hiába ígértek mindenféle világhírű környezetvédelmi technológiát. Kaposvár fideszes vezetése azonban azonnal igent mondott Csányi érkezésére. Sok helyinek ez nem tetszik. Úgy érzik, kihagyták őket az egyeztetésekből és semmit nem tudnak valójában a környezeti hatásokról.

(Forrás és fotó: Sonline.hu)