hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az ellenzéki politikusok kérdéseire a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában. A legfontosabb kérdezz-felelek a Jobbikos Stummer Jánoshoz köthető, amelyre a miniszterelnök kijelentette csak azokat mentjük meg, akik az emberi számítás szerint megmenthetők. Azaz az idős betegek helyében mi most bizonyosan nem lennénk. Épp ezért óvjuk szépkorú szeretteinket.

 

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője ismét belopta magát a Fidesz szívébe, hisz mondandóját azzal kezdte a politikus, hogy Orbán Viktor megőrült. Lett is ebből adok-kapok. Kövér László házelnök azonnal félbeszakította, és közölte vele: időben figyelmezteti minden későbbi konfliktus elkerülése érdekében.
Próbáljon meg egyszer az életben úgy fogalmazni, ahogy ebben a Házban ez illendő – szólította fel a frakcióvezetőt Kövér László Házelnök, arra kérve Jakabot, hogy vegye elő a legjobb modorát.
Jakab Péter ezután úgy folytatta: magyarok ezrei halnak meg a koronavírus-járvány miatt, százezrek maradnak megélhetés nélkül, az egészségügy összeomlóban van.

Alaptörvényben rögzíteni a lopást, na, ahhoz van esze. (…) Válságot kezelni, életet és munkahelyet menteni, na, az már nem megy – mondta a kormányfőnek a Jobbikos frakcióvezető.

Tény – folytatta -, hogy a gazdaságvédelmi alapban ott voltak a szükséges milliárdok, de ennek egy jó részét Mészáros Lőrincnek adta, és jutott belőle stadionépítésre, űrkutatásra, csak “épp munkahelyvédelemre semmi”. Nagyotmondás, semmittevés jellemzi a kormány válságkezelését – jelentette ki Jakab.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: a kormány a nyári hónapokban felkészítette az országot védekezésre, így ma koronavírusos betegek ellátására eddig 78 kórházat vontak be, 14 785 orvos, valamint 28 847 mentőtiszt és szakápoló dolgozik. Intenzív ágyon jelenleg 582 beteg fekszik, ezen kívül még rendelkezésre áll 1634 intenzív ágy. 7236 koronavírus-megbetegedett fekszik kórházban, 1946-an pedig koronavírus-gyanúsak – tájékoztatott. Beszámolt arról is a miniszterelnök, hogy ebben a pillanatban 200 műegyetemista dolgozik gépjárművezetőként, 400 diákot mozgósítottak a tesztelés érdekében. Ötöd- és hatodévfolyamos medikusok 2157-en vannak, szükség esetén őket is mozgósítják, ahogy a további 5549 harmad- és negyedévfolyamost is.

A gazdaságról azt mondta: a kormány megígérte, hogy ahány munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létrehoz.

Jakab Péter viszonválaszában úgy fogalmazott: jachtozással és propagandával nem lehet felkészülni egy járványra. Szerinte egyebek mellett ingyenes és tömeges tesztelésre, érdemi munkahelyvédelemre, a bajbajutott dolgozók bérének minimum 80 százalékos állami átvállalására, valamint az álláskeresési járadék idejének és összegének megemelésére lenne szükség.

A kormányfő úgy reagált: Magyarországon az összes koronavírus-fertőzött egymillió emberre vetítve 14 429, az európai átlag 20 777. Az összes elhunyt egymillió emberre vetítve Magyarországon 317, Európában 481. A kormány ezután is mindent megtesz a védekezés érdekében – jelentette ki.
Nekünk, akik itt ülünk ezen az oldalon, minden élet számít, úgy látom, önnek viszont semmi sem drága – mondta Jakab Péternek.

A Jakab-Orbán csörte után az MSZP-s Gurmai Zita arról kérdezte miniszterelnököt, hogy lesz-e itthon is abortusz-ügyben szigorítás.
Orbán Viktor válaszában határozottan kijelentette, hogy nem lesz.

A DK honanyája Vadai Ágnes is keményen beleszállt Orbánékba, hazugsággal vádolta a miniszterelnököt a járványügyi védekezés felkészültsége kapcsán, illetve azzal, hogy „alkalmatlan pánikkormányzás”, az amit most csinál.

Orbán Viktor a válaszában azt mondta, a DK olyan mércét képvisel a hazugságok tekintetében, amit nem lehet megugrani. Előhozta a Kórózs Lajos-féle MSZP-s álápolós kamuvideót is. Azt is mondta a miniszterelnök , hogy amikor a baloldal kormányon volt, személy szerint Vadai Ágnes is megszavazta egyhavi bér elvételét az orvosoktól és az ápolóktól. A baloldali kormány tönkretette az egészségügyet, és hatezer orvost bocsátott el – fűzte hozzá.

A nap kérdése Csárdi Antal, LMP-s politikushoz köthető, aki arra volt kíváncsi a miniszterelnöktől, hogy szerinte az embereknek alapvető élelmiszerek kellenek vagy pálinka. Felvetette azt is, hogy megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a pálinka is a 27 százalékos áfakategóriába tartozik, bár szerinte alapvető élelmiszernek minősül.

Emlékeztetett: a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élősertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját, és lehetne több termékét is, de ennek összefüggésben kell állnia az ország gazdasági teljesítményével. Megjegyezte: ha azt akarják, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, a fogyasztásnak magasabbnak kell lennie, olyan nincs, hogy az áfa és a jövedelemadó is alacsony.
Úgy vélte, az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentésében nem az étteremben étkezés luxusát kell látni, hanem onnan kell megközelíteni, hogy ezzel munkahelyeket akarnak megmenteni.

Csárdi Antal azt mondta: ötletszerűen, lobbiérdekektől vezérelve csökkentik az élelmiszerfajták áfáját.
A kormányfő közölte: most olyan adórendszer van, amely egyértelműen azt támogatja, hogy az emberek dolgozhassanak és a vállalkozók munkát adhassanak az embereknek, és ez a jó irány.

Stummer János, Jobbikos honatya azt kérdezte Orbán Viktrotól, hogy ki vállalja a felelősséget az összeomlásért, ha csődöt mond a válságkezelés.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, örömmel áll rendelkezésre, mikor a vakcina segítségével „megállítottuk a járványt és mérleget vontunk.” Hozzátette: igenis felkészültünk, igenis védekeztük, erőforrásokat mozgósítottunk.

Azt, hogy szeptemberben azt mondta, hogy mindenkit meggyógyítunk, Stummer kérdésére válaszolva úgy módosította mondandóját a miniszterelnök, hogy :

„Mindenkit meggyógyítunk, aki emberi számítást szerint meggyógyítható, a menthetetlen betegek megmentésére nem vállalkozhatunk. „-mondta Orbán Viktor.

De vajon ki dönti el, hogy a ki a megmenthető és ki a nem megmenthető beteg ? Mitől függ ez ? Vagy kitől függ ez ? Nem hangzik ez túl jól, amit ma pontosított Orbán Viktor.

 

(turcsányi)