hirdetés

Aggódnak a buszosok, mert fenyegetik, bántalmazzák őket. Így az érdekképviselet vezetőfülkéket és kamerarendszert tart szükségesnek a járművezetők elleni támadások megakadályozása érdekében. Mindez érthető, de mostanában ilyen buszos elleni támadásról nem lehetett hallani, azonban a buszok rokkant utasokkal való fura viselkedésétől tele volt a média.

buszok

Védelmet kér a BKV-sofőrök számára az Egységes Közlekedési Szakszervezet: vezetőfülkéket és kamerarendszert tartanak szükségesnek a járművezetők elleni támadások megakadályozása érdekében.

Az EKSZ szerint a BKK az európai trendekre hivatkozva nem hajlandó átalakítani a nyitott vezetőüléseket, pedig a magyar utazási kultúra a lehető legbiztonságosabb kialakítást indokolja. Ugyanis a városi közlekedésben kialakult feszültséget a sofőrök érzik meg elsőként, az utasok elégedetlenségükben gyakran durván szidalmazzák, fenyegetik a járművezetőket – írta az EKSZ.

A fülke nélküli járművek a vagyonvédelem szempontjából sem biztonságosak, mivel a járművezető nem tudja elzárni sem a kötelezően ráerőltetett jegykészletet az aznapi bevétellel, sem pedig személyes értéktárgyait – áll a közleményben.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet jelezte, hogy amennyiben a BKK nem talál mielőbb megoldást, a munkavédelmi hatósághoz fordul.

Természetesen a szakszervezeti aggodalom érthető és biztos jogos. Azonban az Egységes Közlekedési Szakszervezet jó lenne, ha azon is tüsténkedne, hogy a sofőrök miért viselkednek úgy az utasokkal, ahogy. Az elmúlt hetekben ugyanis nem egy esetben kiderült, hogy a rokkant utasokat ott hagyják a buszmegállóban a sofőrök, ami emberileg, etikailag, és közösségi utasszállító munkavállalóként is döbbenetes viselkedés.