hirdetés

Nem lesz választás és várnunk kell még. Október 5.-én biztosan nem választunk. Ez annak köszönhető, hogy Áder János köztársasági elnöknek csütörtök éjfélig ki kellett volna ugyanis írnia az önkormányzati választás időpontját. A Fidesz így minél tovább húzni akarja ezen időpontot és így legkorábban október 12.-e lehet már csak a választás időpontja.

ader

A választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie. Az október 5-i időponthoz június 27. és július 17. között kellett volna kiírnia a köztársasági elnöknek a választást.
Amennyiben az államfő úgy dönt, hogy az őszi önkormányzati választást október 12-re tűzi ki, akkor erre július 24-én éjfélig van lehetősége. Ha azonban úgy dönt, hogy október utolsó vasárnapján legyen a szavazás és a lehetséges száz nap helyett csak a voksolás előtt 80 nappal tűzi ki a választást, akkor erre egészen augusztus 7-én éjfélig lehetősége van.
Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. Idén októberben négy vasárnap lesz: 5-én, 12-én, 19-én és 26-án.