hirdetés

Az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban az alaptörvénnyel, ezért Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

 áder

A köztársasági elnök három kérdés vizsgálatára kérte az Ab-t: fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? Ha így történt, az az államfő szerint felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét.

Ugyancsak választ vár arra, sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok, valamint arra, hogy a jogszerűen megkötött, hatályos szerződések ezen törvénnyel módosíthatók-e?

Az Országgyűlés április 28-án fogadta el az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely alapvetően érinti a nemzeti parkok működését – idézte fel Áder hivatala.

Az elfogadott törvényt az Országgyűlés elnöke május 3-án küldte meg a hivatalnak, Áder pedig a jogszabály aláírása előtt az alkotmányosan rendelkezésére álló öt nap alatt “ezúttal is alapos vizsgálatot folytatott”.

“A polgári demokrácia legfőbb ismérve a normakövetésen nyugvó jogállami működés, melynek fontos garanciáját jelenti a normakontroll kezdeményezésének alkotmányosan intézményesített joga. A törvényhozói akarat ugyanis csak az Alaptörvénnyel összhangban szolgálhatja a közjót, és ennek a törvények legapróbb részletkérdéseiben is tükröződnie kell” – tette hozzá a közlemény.