hirdetés

Az Országgyűlés hétfőn választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét öt évre. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét támogatja.

majtenyi-laszloHétfőn eldől, hogy Áder János jelenlegi elnök folytathatja-e még a köztársasági elnöki pozícióban az elkezdett munkáját vagy esetleg kihívója Majtényi László volt ombudsman lesz az új elnök. Igazából a kérdés nem költői s a választ sokan tudják, hisz a Fidesz Áder Jánost támogatja így Majtényinek esélye sincs, főleg úgy, hogy a Jobbik nem is szavaz. Pedig Majtényi legalább a második körig küzdhetett volna, ahol egyszerű többséggel döntik el a képviselők ki legyen az új elnök.

A parlament aktuális kéthetes ülésének utolsó napját tartja hétfőn. Az ülésnapot reggel 8 órától napirend előtti felszólalások nyitják, majd 9.30-tól megkezdődik az államfőválasztás folyamata. Felszólal 15-15 perces időtartamban a két jelölt, a képviselők ezt követően titkos szavazáson adhatják le szavazatukat.

Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé, aki – a voksok számától függetlenül – a legtöbb szavazatot kapta.

Az ülésnap a kérdésekkel és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.